24 januari 2022 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Zware knallen boven Zwartsluis vermoedelijk mortierbommen

Geplaatst op: 25 maart 2021

De zware knallen die regelmatig boven Zwartsluis klinken, zijn hoogstwaarschijnlijk mortierbommen. Enkele Sluzigers vonden een buis van waaruit dit zware vuurwerk werd afgeschoten bij hun in de straat.

De vuurwerkknallen in Zwartsluis hebben de volle aandacht van de gemeente en de politie. Dat antwoordde burgemeester Bilder donderdag in de gemeenteraad op vragen van de VVD. John Smits vroeg opnieuw aandacht voor het vuurwerk. “Als dat nou om vuurpijlen ging, maar je waant je in een oorlogsgebied. En dat midden in de nacht”, aldus de liberaal, die uit Genemuiden en Hasselt heeft vernomen dat de knallen zelfs daar hoorbaar zijn.

Volgens Bilder zijn de politie en Sluzigers druk bezig met het geknal. “Er wordt aan gewerkt, en het is zeker niet perspectiefloos”, aldus de burgemeester, die verder in het openbaar weinig wilde loslaten. In een besloten bijeenkomst wil hij de gemeenteraad bijpraten over de aanpak.

Afgelopen dinsdagavond was het wederom raak. Aan de Kerkstraat ontstond schade aan een ruit en een auto na een enorme knal.

Ook is inmiddels duidelijk om wat voor soort vuurwerk het gaat. Momenteel gebruiken de daders ‘shells’ die vanuit een stalen koker wordt afgeschoten. Enkele Sluzigers vonden zo’n stalen koker bij hen in de straat vlak na het afschieten van vuurwerk. Deze zogenoemde mortierbommen (ook wel shells genoemd) behoren tot de zwaarste soort vuurwerk dat bestaat. In veel landen, waaronder Nederland en België, gelden ze als professioneel vuurwerk en worden ze niet aan particulieren verkocht. De shells hebben doorgaans een ronde of cilindrische vorm.

De shell wordt onder in de buis geplaatst boven op een lading kruit, de zogenaamde stijglading. Deze lading is met een lont via de bovenkant van de buis vastgemaakt aan traagbrandend lont. Nadat de lont is aangestoken ontbrandt de stijglading, waardoor de shell door de uitzettende gassen met grote snelheid de buis verlaat en bovenin de lucht tot ontploffing komt.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore