19 april 2021 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Vissen overgeplaatst voor aanleg natuurvriendelijke oever langs Dedemsvaart 

Geplaatst op: 2 april 2021

Langs de Dedemsvaart bij de Boekweitendam is de provincie Overijssel druk bezig met de aanleg van een ‘Natuurvriendelijke oever’. Dit is nodig om de beschoeiing die de berm op zijn plaats houdt te verstevigen.  

Er waren verschillende mogelijkheden om de berm aan te pakken, maar uiteindelijk is gekozen voor de natuurvriendelijke oever. Een deel van de vissen die er leefden, is overgeplaatst naar het andere deel van de Dedemsvaart.

Duurzaamheid

Een natuurvriendelijke oever sluit goed aan bij de ambitie van de provincie om – als het mogelijk is – te kiezen voor een duurzame en ‘circulaire’ oplossing. Een natuurvriendelijke oever is daar een goed voorbeeld van. Dit is een weelderig en natuurlijk ingerichte oever met veel bloeiende planten, waarin verschillende (water)dieren hun plekje vinden. Hiernaast is de levensduur langer en sorteren we hiermee vast voor op de verbreding van de N377 die over een paar jaar gaat plaatsvinden.

Nieuwe leefomgeving voor de vissen

Dit betekent echter wel dat de vaart smaller wordt gemaakt. De vissen die er leefden hebben een fijne nieuwe leefomgeving gekregen, in samenspraak met Sportvisserij Nederland. Een deel van de vissen – voornamelijk karpers  – is inmiddels opgevist en vervolgens uitgezet in het andere deel van de Dedemsvaart, om vanaf nu daar een fijne en prettige leefomgeving op te bouwen. 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

4 reacties op “Vissen overgeplaatst voor aanleg natuurvriendelijke oever langs Dedemsvaart ”

  1. Dit bericht over natuurvriendelijke oever en overplaatsing vissen is afkomstig van de provincie Overijssel. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met de provincie: 038 499 8899.

    Redactie Hasselt Actueel

  2. dit is werr zo’n rigoreuze ondoordachte actie vd Provincie onbenullige actie zonder overleg en burgelijke informatie ze gaan dit doen om de N377 in de volgende jaren te verbreden ja,ja weer zo’ n geniepig stukje Provincie net als het Breman fietspad richting zwembad in Hasselt

  3. Beste redactie,

    Kunnen jullie mij zeggen waar de karpers in verdwenen zijn aangezien ze in een afgesloten gedeelte zaten en ik uit het geschreven stuk begrijp dat ze naar een openbaar gedeelte van de Dedemsvaart zijn gegaan en dus eigelijk niet makkelijk meer of helemaal niet meer) gevangen kunnen worden!? Hoe zijn zulke beslissingen mogelijk aangezien er volop door sportvissers gevist word (werd) en er contributie aan de visvereniging betaald wordt om dit soort wateren in de buurt te houden waar een mooie vis gevangen kan worden door jong en oud!?

Nightstore