18 april 2024 Gebruikers online: 29
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Drie Hasselters ontvangen lintje

Geplaatst op: 26 april 2021

Drie Hasselters hebben maandag een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Bilder. Albert Corporaal is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Lydia Poelarends en Gerrit ten Klooster zijn benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen werden vanwege de coronamaatregelen uitgereikt in besloten kring. 

Albert Corporaal

De gepensioneerde ecoloog Albert Corporaal is een gepassioneerd liefhebber van de natuur. Deze drijfveer uitte zich in zijn werkzame leven en tot op heden als vrijwilliger. Hij geeft lezingen, organiseert excursies en heeft vele publicaties op zijn naam staan. Dit alles staat in het teken van de mensheid te overtuigen hoe belangrijk de natuur is voor een goede leefomgeving, met nadruk op het realiseren van een duurzaam waterbeheer. Hij vervult diverse bestuurs- en adviesfuncties waarin zijn rol als sparringpartner en initiator wordt gewaardeerd. Zowel bij museum Schoonewelle, Stichting Stadswacht Genemuiden als bij Waterschap Groot Salland.

Als voorzitter namens de Stichting “Zwolle Stad aan ’t Water” heeft hij zitting in Groen Platform Vecht. Hij is de centrale figuur achter de initiatiefgroep om de rivier de Vecht zoveel mogelijk de ruimte te geven en te ontdoen van stuwen, sluizen en oeverbeslag.

Albert Corporaal was de grote inspirator voor de oprichting van een geheel nieuwe innovatieve boerderij in de uiterwaarden van de IJssel. Daarnaast was hij de stuwende kracht achter de oprichting en verdere ontwikkeling van de Agrarische Natuurvereniging Horst en Maten. Voor dit gebied heeft hij in overleg met de provincie Overijssel een omvangrijk natuurbeheersplan ontwikkeld. Inmiddels is hij klimaatambassadeur voor Natuur en Milieu Overijssel.

Albert Corporaal stelt belangeloos zijn kennis van ecologie, hydrologie en rivierdynamiek en talent beschikbaar om de flora en fauna veilig te stellen voor de huidige en komende generaties.  Zowel gemeentelijk, regionaal als provinciaal.

Lydia Poelarends – ter Meer 

Lydia Poelarends is sinds 1995 drie ochtenden per week een betrokken vrijwilliger bij Basisschool Op de Hoeksteen. Door haar onderwijskundige achtergrond heeft zij haar steentje bijgedragen aan de verbetering van het onderwijs.

Met hart en ziel zet zij zich in om het leesonderwijs beter af te stemmen op de individuele leerling. Lydia Poelarends begeleidt liefdevol de kinderen die net die extra ondersteuning nodig hebben. Ze is verantwoordelijk voor de leesgroepen, neemt leestoetsen af schrijft ontwikkelplannen voor de leerkrachten. Daarnaast leidt zij leerlingen op in de bovenbouw om leerlingen in de onderbouw, die moeite hebben met lezen, te begeleiden.

Door haar professionele inzet en coördinatie is de transitie van het “oude” lesgeven naar een nieuw online programma BOUW (gesubsidieerd door de gemeente Zwartewaterland) soepel verlopen en een groot succes. Aan deze onderwijsvernieuwing heeft zij een grote bijdrage geleverd.

Haar talent en interesse in taal heeft zij ook uitgedragen in het geven van taallessen aan asielzoekers.

Als lid van de liturgiecommissie van de Gereformeerd-vrijgemaakte kerk is Lydia Poelarends betrokken bij de vormgeving van de kerkdiensten en is voorlezer. Voor het kerkblad verzorgt zij de rubriek ‘Gemeenteleven’.  Hiervoor heeft zij persoonlijk contact met de gemeenteleden en beschrijft zij in het kerkblad het wel en wee van hen.

Gerrit ten Klooster

Sinds 1970 is Gerrit ten Klooster een betrokken en trouwe vrijwilliger in Hasselt. Begonnen als bestuurslid bij de Hervormde school liet hij zien dat hij een actief en gedreven bestuurder is. Met hart en ziel heeft hij zich ingezet voor het Hervormd onderwijs. Ook heeft hij zijn sporen verdiend bij de Hervormde gemeente en de Christelijk Gereformeerde kerk, als diaken, ouderling, lid van de commissie van advies en bijstand en als preeklezer Daarnaast organiseerde hij ouderenmiddagen met een inhoudelijk thema. Voor de bewoners van woonzorgcentrum de Hazelaar verzorgde hij de geestelijke weekafsluiting.

Met name zijn trouw aan de ouderen is bijzonder te noemen. Ongeacht de achtergrond en/of overtuiging biedt hij een luisterend oor. Ondanks zijn leeftijd (81  jaar) is Gerrit ten Klooster wekelijks tientallen uren op pad om oudere gemeenteleden te bezoeken. Hij vindt de pastorale bezoeken belangrijk en stelt zich ten doel de ouderen actief te betrekken bij de ontwikkelingen van de kerk en de gemeenschap. Daarnaast draagt hij het plaatselijke PCOB een warm hart toe. Betrokken als hij is de heer Ten Klooster een voorbeeld bestuurder die wil bijdragen aan de positie van de senioren in de samenleving.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour