19 april 2024 Gebruikers online: 17
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Vertrekkend pastoor vol lof over burgemeester en dominee

Geplaatst op: 10 mei 2021

Theo van der Sman achter zijn eigen orgel

“Hasselt is net zo prachtig als ik vooraf had vermoed.” Emeritus-pastoor Theo van der Sman (70) verwisselt binnenkort de Hanzestad voor Oost-Twente. Hij kijkt met plezier terug op zijn periode van vijf jaar in Hasselt. In brede kring heeft de rooms-katholieke geestelijke contact gemaakt. Hij woonde in de pastorie bij de kerk aan het Eiland maar ging nagenoeg wekelijks voor in vieringen in de wijde omgeving.

“Ik zou niet weten wat ik thuis zou moeten doen. Zolang ik me nog kan inzetten voor de kerk en de oecumene ga ik door.” Van der Sman is al even met pensioen maar toch verlaat hij Hasselt om zijn werk voor onbepaalde tijd voort te zetten. Zowel in Hasselt als straks in Twente krijgt hij een vrije rol: “op afroep en elk weekend beschikbaar om een mis te vieren.” Hij krijgt een woning bij de Zusters Franciscanessen wat direct geschikt is als wat tegenwoordig een ‘levensloopbestendige’ woning heet.

Bilder
De geboren Rotterdammer ontving veel vriendschappelijkheid en interesse in Hasselt. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om de loftrompet te steken over burgemeester Eddy Bilder. “Ik hoop dat iedereen hier in Zwartewaterland in de gaten heeft dat zij het enorm hebben getroffen met hem. De burgemeester is zó’n toegankelijke man. Ik kon hem gewoon bellen als ik een kwestie met hem wilde bespreken.” Ook met dominee Henk Westerhout heeft hij goed contact. “Ik zat regelmatig in de grote kerk hier en heb geleerd van zijn preken. Ook zijn pastorale nabijheid is inspirerend om mee te maken.” Als muzikant prijst hij zich gelukkig eens op het Knol-orgel te hebben gespeeld in de grote kerk.

Pastorie
Van der Sman was de laatste jaren al eerder gevraagd om naar Twente te komen. “Maar in mijn tijd hier heb ik altijd vluchtelingen/statushouders in huis gehad. Ik zou pas weg kunnen als mijn huisgenoten een andere woning zouden hebben.” De vertrekkend pastoor heeft altijd genoten van zijn bijzondere woning. “Maar het is veel te groot voor mij alleen.” Pastoor Ton Huitink, al werkzaam binnen de Parochie Thomas a Kempis waar Hasselt deel van uitmaakt, wordt de nieuwe bewoner van de pastorie.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour