17 september 2021 Gebruikers online: 32
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Wat is het verschil tussen kabel-tv en streaming? 

Geplaatst op: 2 september 2021

(Adv.)In het verleden had je nog beslist een vaste telefoon nodig, maar inmiddels hoeft dat al niet meer doordat we tegenwoordig zo goed als allemaal een smartphone hebben. Hierdoor wordt een alles in 1 abonnement steeds minder afgesloten in Nederland. In plaats daarvan wordt juist vaak gekozen voor een internet en tv contract. Desondanks zijn er ook al mensen die de keuze hebben gemaakt om alleen maar internet af te sluiten. Dit komt doordat we tegenwoordig ook onze favoriete series online kunnen kijken. Bovendien kun je het dan streamen naar je tv via het internet. In dit artikel kun je lezen wat het verschil is tussen kabel-tv en streaming. 

Algemene bevindingen 

Hoewel zowel kabeltelevisie als videostreamingdiensten hetzelfde resultaat bieden, vermakelijke video op je televisie, is de manier waarop ze dit doen aanzienlijk anders. Kabelaanbieders zenden videocontent uit via hun speciale netwerken en hebben langdurige relaties met contentaanbieders. De betaaltelevisie-industrie is op deze structuur gebouwd en het product dat je ontvangt, weerspiegelt dat. Kabeltelevisie is doorgaans betrouwbaarder en biedt meer inhoud, maar helaas is het wel duurder. Streamingaanbieders daarentegen zijn nieuwkomers op de videomarkt en zijn niet aan dezelfde regels gebonden. Ze kunnen hun diensten landelijk aanbieden en je kunt hun diensten met verschillende apparaten gebruiken, dus ook met je smartphone bijvoorbeeld. Ze kunnen leveren via elke internetverbinding, maar ze zijn ook volledig afhankelijk van die verbinding en hebben geen controle over de kwaliteit ervan. Ze bieden doorgaans goedkopere abonnementen, hoewel ze minder kanalen bevatten.

Content

Als het gaat om de beschikbaarheid van content, heeft de kabel het nog steeds over de meeste streamingdiensten. Hun aanbod van kanalen loopt gewoonlijk in de honderden, terwijl het ook nog eens veel speciale kanalen aanbiedt. Hierbij kun je in Nederland onder meer denken aan ESPN en Ziggo Sport. Maar daarom betaal je ook zo veel voor kabel. Hun vermogen om je inhoud aan te bieden is gebaseerd op pakketovereenkomsten met grote inhoudsnetwerken. Hoewel deze per kanaal minder kosten, heb je niet altijd de luxe om te kiezen. Aan de andere kant bieden streamingdiensten minder in termen van het totale aantal kanalen. Ze zullen echter waarschijnlijk alle hoofdkanalen bevatten die de meeste kijkers nodig hebben. In sommige gevallen bevatten ze bovendien alleen maar series en films die ze zelf geproduceerd hebben. Dit hangt van het platform af.

Prijs

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, is kabel in principe duurder dan een streamingdienst. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Als je namelijk alles wilt kunnen kijken wat je normaal gesproken kunt doen met kabel-tv dan zul je een abonnement bij meerdere streamingservices af moeten sluiten. Hierdoor zullen de kosten die je elke maand moet betalen om te kunnen streamen wel fors oplopen. Gelukkig zul je over het algemeen niet alle streamingplatformen die beschikbaar zijn in Nederland nodig hebben, wat ervoor zorgt dat het in de meeste gevallen goedkoper is dan kabeltelevisie. Bovendien kun je een abonnement bij een streamingdienst doorgaans per maand afsluiten of stopzetten.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore