19 april 2024 Gebruikers online: 10
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Volop activiteiten tijdens Open Monumentendag

Geplaatst op: 3 september 2021

Op zaterdag 11 september 2021 is weer de jaarlijkse Open Monumentendag. Er is veel te beleven in Hasselt voor jong en oud. Bijna alle deelnemende monumenten zijn tussen 10:00-17:00 uur gratis te bezoeken, tenzij anders vermeld in het programma. De locaties zijn te herkennen aan de vlag of de poster van Open Monumentendag.

De gemeente Zwartewaterland en het Waterschap Drents Overijsselse Delta zorgen voor een divers programma. Monumenten zoals de kalkovens, oude stadhuis, korenmolen De Zwaluw, historisch centrum en meerdere kerken zijn te bekijken.  

Bezoekers kunnen bij het waterschap een kijkje nemen in de gemaal Streukelerzijl die het waterpeil regelt in het achterliggend gebied. Waar moet je rekening mee houden als je het gemaal bedient en welke machines gebruikt het waterschap om ervoor te zorgen dat het waterpeil onder controle blijft. Ook wordt stilgestaan bij de geschiedenis van dit gemaal. 

Vanaf molen De Zwaluw organiseert het waterschap van 10.00 tot 14.00 uur excursies langs de Stenendijk. De historie en restauratie van de muur staan centraal in het verhaal. Deze dijk is een unieke historische zeedijk (ca 16e eeuw) langs het Zwarte Water en de monding van de Vecht. De Stenendijk is veilig, maar wel kwetsbaar. Daarom wordt de Stenendijk binnenkort gerestaureerd en versterkt.  

Kijk voor het volledige programma in Zwartewaterland en voor meer informatie op www.openmonumentendag.nl/zwartewaterland.

Thema ‘Jouw monument is mijn monument’

Open Monumentendag 2021 staat in Zwartewaterland in het teken van het delen van al het moois dat onze gemeente te bieden heeft. Hiermee wordt aangesloten bij het Europese thema Inclusive Heritage. Dit thema heeft als doel een breed scala aan monumenten aan een divers publiek tentoon te stellen. 

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour