24 januari 2022 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Stemmen op stilteplek Zwartewatersklooster en geurwandeling

Geplaatst op: 24 september 2021

Stichting Erfgoed Zwartewatersklooster en een initiatief voor een ‘geurwandeling’ dingen mee de prijsvraag Erfgoed Sterren van Het Oversticht. Beiden nemen deel aan in de categorie ‘Sociale Kwaliteit’ en maken kans op 10.000 euro prijzengeld. Stemmen op een van de plannen is mogelijk van 22 september tot 30 september.

Erfgoed Zwartewaterland wil het verhaal van het buurtschap meer op de kaart zetten. Zij ondernemen allerlei acties daarvoor momenteel. In 2027 is het 800 jaar geleden dat de Slag bij Ane heeft plaatsgevonden. De ridders die daarbij omgekomen zijn, liggen (vermoedelijk) begraven in Zwartewatersklooster. De Stichting heeft het plan om deze plek weer een stilte- en rustplek te realiseren. Ook willen zij rondleidingen verzorgen en lezingen verzorgen Niet zomaar een plek, maar een plek waar wekelijkse rondleidingen voor bewoners en bezoekers verzorgd worden, waar groepen basisschoolleerlingen ontvangen worden en studenten wegwijs gemaakt in de historie. Ook wil de stichting lezingen houden in de open lucht of in de nabijgelegen Veldschuur.

Beeldend kunstenares Sanne Vaassen, historicus Girbe Buist en Marc Oortman van de oogvereniging Overijssel doen mee met een geurwandeling langs het erfgoed van Hasselt. Tijdens deze wandeling ontdekken slechtzienden stukken uit het verleden van Hasselt door aan geurstaafjes, kruiden, bloemen en etherische oliën te ruiken. Deze geurwandeling wordt in de eerste plaats voor slechtzienden ontwikkeld, maar zal ook beschikbaar komen voor een breder publiek in het kader van 2023 Jaar van de Hanze.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore