22 mei 2022 Gebruikers online: 17
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselt Actueel Jaaroverzicht 2021

Geplaatst op: 30 december 2021

Foto Gerrit Slurink

2021 ligt bijna achter ons, tijd voor een terugblik naar bijzondere gebeurtenissen dit jaar in Hasselt. Uiteraard hing ook dit jaar corona en aanverwante beperkingen over onze stad. Maar los van het virus gebeurde er nog zoveel meer.

Alweer een jaar geleden dook er in het park ineens een ‘monoliet’ op. Dit opvallende metalen object hield de gemoederen bezig zo rond de jaarwisseling. In januari kreeg het verhaal een staartje. Het object was er geplaatst door Hasselters die wat spanning en reuring wilden creëren. Kort na plaatsing werd de monoliet door een groep jongens vernield en meegesleept tot buiten het park. Met beelden van een wildcamera kon de politie de jongens opsporen.

Het nieuws over de Breman-inrit houdt nog even aan in 2021. Na bezoek in januari van de provinciale politici steken Provinciale Staten uiteindelijk in april een stokje voor de al aangelegde uitrit. Zij zijn overtuigd geraakt van de onveiligheid na voorwerk van een actiecomité. In juni neemt Gedeputeerde Staten het definitieve besluit om de vergunning voor de in- en uitrit in te trekken.

In januari presenteerde de gemeente zogeheten zoekgebieden voor windmolens en zonneparken. Voor Hasselt betekent het voorstel dat er mogelijk grootschalige energie-opwekkers bij Genne en richting Stadshagen komen te staan. De plannen zorgen voor bezwaren bij verschillenden partijen. Wethouder Harrie Rietman hoopt dat inwoners zich massaal gaan bemoeien met plekken waar vijf grote windmolens en vijftig hectare zonnevelden moeten komen.

IJspret
Sneeuw en ijs domineren begin februari. Na een dik pak sneeuw kwam de schaatskoorts. De basisscholen gaven zelfs de kinderen een dag sneeuwvrij. Voor het eerst in lange tijd werd er ook weer op de Hasselter grachten geschaatst. Ook de ijsbaan ging open, maar niet op zondag. Dat besluit -opgenomen in de statuten van de ijsclub- gaf de nodige reuring.

Na de schaatspret werd begin maart al gezwommen in het openluchtbad. Voor het eerst opende het zwembad de deuren met temperaturen onder nul. Het zorgde voor veel enthousiasme onder de inwoners.

Het hele jaar door zijn er berichten over de bouw van de Veerpoort. In mei wordt gestart met de bouw van de poort, gelijkend op hoe deze ooit was. De laatste maanden van het jaar krijgt de poort steeds verder gestalte.

Grote brand
5 april was er een grote brand bij Schuttersmagazijn aan de Randweg. Brandweer uit de wijde omgeving hielp mee met bluswerk. De brand op paasmaandag bij de vestiging van de SMG Groep heeft er flink ingehakt, geeft eigenares Barbara Brundel aan: “De buitenkant van het gebouw toont door het snel handelen van de brandweer weinig sporen van de brand, maar door de enorme hitte is een deel van de dakconstructie aangetast. Van de vier drukpersen zijn er in ieder geval door roestvorming drie onherstelbaar beschadigd en dat geldt wellicht ook voor de vierde pers.”

Eind april knallen de brommers ouderwets door Hasselt, ondanks het ‘verbod’. Groepsvorming moest vanwege de geldende coronamaatregelen voorkomen worden liet burgemeester Bilder weten. Toch blijft handhaving van politie achterwege en hebben de ‘knalpijpen’ vrij spel.

Rond hemelvaart komt het toerisme op gang in Hasselt. De nieuwe camperplaats blijkt een hit die donderdag. De brandweer redt eind mei een hond bij een woningbrand aan de Schraa.

André van Duin
Hasselt krijgt in juni fraaie publiciteit, goed voor het lokale toerisme. Voor het NPO-programma Denkend aan Holland vaart presentator André van Duin ‘ineens’ door de Hasselter grachten. Op dat moment blijft de aandacht relatief klein, wat daarna ruimschoots wordt ingehaald. Het bericht op Hasselt Actueel is sinds het bestaan van de site veruit het best gelezen artikel, ook omdat het breed wordt gedeeld in heel het land. De opnames worden verwerkt in het programma dat in september zo’n 1,7 miljoen kijkers trekt.

Een mooie vrijwilligersactie in het Van Stolkspark. Omwonenden zorgen voor verharde paden die ook toegankelijk worden voor ouderen en mindervaliden.
Halverwege juli wordt het hoogste woonpunt bereikt bij de bouw van de Wachters in de Weide in Om de Weede. Mei 2022 staat op de planning om de appartementen op te leveren.

Euifeest
Euifeest is opnieuw anders dan anders. Geen kermis, alleen een zweefmolen aan de Kaai, geen optocht en geen braderie. Toch worden mooie coronaproof-activiteiten gehouden zoals de smaakroute met een combinatie van wandelen en eten bij de lokale horeca.

Droevig nieuws in september in Genne. Daar overleed een 62-jarige man nadat hij onder een shovel terecht kwam.

In november steekt het coronavirus weer flink de kop op. Zwartewaterland voert zelfs nog even de landelijke lijst aan met meeste besmettingen. De beperkingen hebben direct effect op de intocht van Sinterklaas. De organisatie gelast deze af maar posteert de Sint als alternatief langs de Eikenlaan voor een speciale ‘drive through’ met een flinke file als gevolg. Begin december staan de auto’s ook aan de Van Haersoltelaan in een wachtrij om rij-instructeur Tiny van den Berg uit te zwaaien bij haar pensioen.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour