17 augustus 2022 Gebruikers online: 11
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Recordpoging draaiende molens 

Geplaatst op: 1 april 2022

Korenmolen De Zwaluw aan de Stenendijk doet mee aan de recordpoging om alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien op zaterdag 9 april 2022 tussen 11.00 en 12.00 uur. Dit vanwege Het Jaar van de Molenaar.

Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaars het 50-jarig jubileum en heeft daarom 2022 uitgeroepen tot Het Jaar van de Molenaar. In 1972 is dit gilde opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van (wind- en water)molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden.

Nu, 50 jaar later, is het Gilde een vereniging met 2.600 leden, waarvan ongeveer 1.500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden in opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1.200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. Een mooie waardering is de erkenning door de UNESCO van het “Ambacht van Molenaar” als immaterieel erfgoed.

Als onderdeel van de viering van Het Jaar van de Molenaar wordt nu een recordpoging gedaan door de molenaars om alle draaivaardige molens in alle elf molenprovincies in Nederland tegelijk te laten draaien. Het heeft als doel het belang van het ambacht van molenaar te onderstrepen. Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten om zo meer vrijwilligers te werven zodat onze molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien.

Iedereen is op zaterdag 9 april welkom bij De Zwaluw waar molenaars bezoekers rond zullen leiden en uitleg geven over de werking van hun molen. 

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour