19 april 2024 Gebruikers online: 27
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Infoavond opvang Oekraïense vluchtelingen goed bezocht 

Geplaatst op: 14 april 2022

De informatieavond in het gemeentehuis om extra vrijwilligers te werven voor de opvanglocatie in Hasselt voor Oekraïense vluchtelingen trok woensdagavond zo’n 65 belangstellenden.

Namens de werkgroep Hart van Hasselt gaf Annemarie de Jong een presentatie. Zij begon met aan te geven dat er door vele vrijwilligers de afgelopen tijd hard is gewerkt om het pand aan de Hanzeweg geschikt te maken voor bewoning. De eerste vluchtelingen zijn vanaf eind volgende week te verwachten. Er is plaats voor 75 personen die door de Veiligheidsregio in fasen aan Hasselt worden toegewezen.

Angela, geboren in Rusland, later verhuist naar Oekraïne en sinds 30 jaar woonachtig in Nederland, was aanwezig om een toelichting te geven op de situatie waarin de vluchtelingen verkeren. Ook ging zij in op een aantal cultuurverschillen. “Het gaat om mensen die door de oorlog zijn beschadigd en bijna alles kwijt zijn. Vaak gaat het om vrouwen met kinderen die gestrest zijn en waarvan de mannen zijn achtergebleven om het land te verdedigen. Wanneer je als vrijwilliger aan de slag gaat, wil dan zeker in het begin niet te veel, maar ben er voor elkaar en win vertrouwen. De Oekraïners vinden het lastig om nee te zeggen tegen goedbedoelde aandacht, maar hebben in deze fase vaak meer belang bij rust. Ga ook niet te veel in op privézaken en behandel de mensen niet als zielig.”

Omdat binnenkort de eerste Oekraïners in Hasselt worden verwacht, is het van groot belang dat nieuwe vrijwilligers zich aanmelden. Hierbij gaat het vooral om hosts (bezetting receptie), gastvrouwen of -heren als aanspeekpunt in het gebouw en gezinsbuddy’s. Wanneer de inzet nodig is, is nog afhankelijk van het moment dat de Veiligheidsregio groen licht geeft en de vluchtelingen daadwerkelijk komen. 

Aan het eind van de avond werden de aanmeldformulieren uitgedeeld. Deze konden direct maar kunnen ook later worden ingevuld. Mail voor meer informatie over het vrijwilligerswerk of opgave hiervoor naar hartvanhasselt@outlook.com

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour