31 maart 2023 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Dodenherdenking leeft onder Hasselter bevolking

Geplaatst op: 4 mei 2022

Wethouder Gerrit Knol

Na twee jaar een dodenherdenking in kleine kring vanwege corona was het woensdagavond weer mogelijk om hier met veel publiek bij stil te staan.

Circa 150 mensen hadden zich bij het gemeentehuis verzameld en liepen in een stille tocht naar het oorlogsmonument bij de Joodse begraafplaats, waar meerdere kransen werden gelegd. Via de stadsgracht vervolgde de stoet zijn tocht naar het oorlogsmonument bij de Grote kerk. Hier hadden zich circa 300 mensen verzameld.

Na muziek door Hasselts Fanfare en twee minuten stilte was het woord aan wethouder Gerit Knol. Hij gaf aan dat wij in vrijheid kunnen leven. “Maar dat dit niet vanzelfsprekend is bewijst de situatie in Oekra├»ne. Voor velen van ons betekent vrijheid dat we kunnen gaan en staan waar we willen en geen verantwoordelijkheid hoeven af te leggen. Een manier van denken die kenmerkend is voor onze individualistische samenleving. Corona heeft ons laten zien dat we ook rekening kunnen houden met anderen”. Gerrit Knol vervolgt zijn toespraak met dat vrijheid niet zonder regels kan. Als voorbeeld noemt hij de verkeersveiligheid. “Zonder regels krijg je chaos.”

Om het begrip vrijheid te duiden, memoreert hij de Duitse theoloog en verzetsheld Dietrich Bonhoeffer, die in 1945 werd opgehangen in een concentratiekamp met het citaat: “Gehoorzaamheid zonder vrijheid is slavernij, vrijheid zonder gehoorzaamheid is willekeur”. Waar het om gaat is dat regels niet eenzijdig tot stand komen maar op een democratische wijze. “Laten we blij zijn met onze vrijheid en ons inzetten om deze te behouden. Dat begint met ons eigen gedrag” besluit de wethouder zijn toespraak.

Daarna werd door drie leerlingen van basisschool ‘Het Anker’ een gedicht voorgedragen. Als afsluiting van deze bijeenkomst werden kransen gelegd door de gemeente Zwartewaterland en een aantal organisaties, verenigingen en scholen.

 

 

 

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour