30 september 2023 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Burgemeester Bilder: ‘Samen schouders onder asielprobleem’

Geplaatst op: 9 september 2022

Burgemeester Eddy Bilder (foto: Wilbert Bijzitter)

Genemuiden heeft inmiddels kennis genomen van het nieuws dat er tussen 30 september en 22 november ongeveer 85 asielzoekers naar hun stad komen. Het roept gemengde gevoelens op. Burgemeester Bilder roept vooral op om de vluchtelingen een gastvrij onthaal aan te bieden.

“Iedereen ziet wat er gebeurt bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De nood is hoog. We moeten samen onze schouders onder dit probleem zetten. Elke gemeente in de regio IJsselland moet daarom zijn steentje bijdragen”, vertelt burgemeester Eddy Bilder. “Als Zwartewaterland doen we dat door de tijdelijke opvang van asielzoekers op een grote boot in de Industriehaven in Genemuiden. Met het oog op de omvang van dit schip, de beschikbaarheid van de ligplaats en de uitgangspunten die de Veiligheidsregio heeft gesteld, is dit de meest geschikte plek om op een verantwoorde manier invulling te geven aan de crisisnoodopvang in onze gemeente.”

Gastvrijheid

Bilder: “Wij zorgen op dit moment ook nog steeds voor de noodopvang van inwoners uit Oekraïne. Op deze locaties in Genemuiden en Hasselt zijn de vluchtelingen door de inzet van de hele samenleving hartelijk ontvangen. We hopen dat ook de asielzoekers tijdens hun korte verblijf in Zwartewaterland kennis kunnen maken met de gastvrijheid van onze inwoners.”

De gemeente heeft daarom een speciaal mailadres beschikbaar gesteld: opvang@zwartewaterland.nl. “Onze inwoners kunnen hier hun vragen over de crisisnoodopvang naar toe sturen”, vertelt de burgemeester. “Maar ik wil ook vooral oproepen om ons op dit adres goede ideeën voor de dagbesteding toe te sturen om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Voor de bewoners op de boot en voor onze inwoners.”

Rust wedergekeerd in Zwolle

Voor de opvang stelt de Veiligheídsregio IJsselland het schip ‘MS Thurgau Saxonia’ beschikbaar. Op het schip is plek voor maximaal 85 mensen. Dit schip wordt op dit moment door de gemeente Zwolle gebruikt voor crisisnoodopvang. Met het schip komen ook de bewoners, voornamelijk mannen, mee vanuit Zwolle naar Genemuiden. Deze bewoners zijn al een aantal weken samen. Dat verliep in eerste instantie wat onrustig, omdat asielzoekers het gevoel hadden vergeten te worden. Die onrust is inmiddels weggenomen, meldt één van de asielzoekers.

Tijdelijke opvang

Burgemeester Bilder benadrukt dat het gaat om tijdelijke opvang. “Het schip is voor Zwartewaterland de beste oplossing om bij te dragen aan de verplichting om crisisnoodopvang te organiseren. Het schip blijft tot en met 22 november 2022 in Genemuiden liggen en vertrekt daarna uit onze gemeente. Met de Veiligheidsregio hebben we hier strikte afspraken over gemaakt.”

Op maandag 12 september houdt de gemeente Zwartewaterland tussen 20.00 en 21.30 uur in ’t Olde Staduus in Genemuiden een inloopbijeenkomst over de crisisnoodopvang. Meer informatie over de crisisnoodopvang staat op www.zwartewaterland.nl/crisisnoodopvang.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Contour