30 september 2023 Gebruikers online: 16
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Kijk in de Vegte Bouwbedrijf viert 75 jaar vakmanschap

Geplaatst op: 15 september 2022

Het huidige team van Kijk in de Vegte Bouwbedrijf

Kijk in de Vegte Bouwbedrijf viert morgen haar 75-jarig bestaan. Een bijzonder Hasselts familiebedrijf dat al drie generaties trouw blijft aan het pure ambacht van klantgericht maatwerk. Elk project dat het bedrijf aflevert is onderscheidend en nooit seriematig. Huidig eigenaar Gerrard Kijk in de Vegte vertelt met gepaste trots hoe na zo’n lange periode de werkwijze van het bedrijf altijd herkenbaar is gebleven: “Het is best bijzonder dat we al zo lang vergelijkbaar werk afleveren, vaak lokaal, met constante bedrijfsgrootte en zelfs voor dezelfde opdrachtgevers.“

Op 11 februari 1947, wederopbouwtijd na de oorlog, startte Gerrards grootvader Gerrit met zijn metselbedrijf in Hasselt. Als ambachtsman werkt hij zelfstandig maar ook geregeld samen met timmerlieden. Ook nam hij in de vijftiger jaren personeel in dienst. Vrijwel direct bepaalde Gerrit Kijk in de Vegte de koers die het bouwbedrijf nog steeds kenmerkt. Kwaliteit ging en gaat altijd boven kwantiteit. Ondanks alle technische ontwikkelingen in de sector en de cultuur van schaalvergroting kozen de Kijk in de Vegtes steeds opnieuw voor klanten met unieke opdrachten. Waarom? Gerrard: “Op deze manier houden we de liefde voor het vak. We houden van het directe contact met de klant. Omdat elke opdracht op zich staat blijft het ook uitdagend.”

Gerrard pakt wat oude foto’s tevoorschijn. “Kijk hier, dit huis aan de Brouwersgracht was zijn eerste grotere klus van mijn opa. Laatst was ik zelf weer aan het werk in dat huis. Heel veel was nog authentiek, precies zoals opa het had gemaakt.” Met de komst van de tweede generatie, Gerrards vader Jan, werd het werk meer divers in de zestiger en zeventiger jaren. Vanuit de crisis begin jaren’80 ontstond uiteindelijk iets moois. Gerrard: “We werkten voornamelijk in Hasselt en soms in omliggende plaatsen. Maar vanwege minder werk kozen we ervoor even uit te wijken naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.” Ook daarvan zijn fraaie platen, die Gerrard tevoorschijn haalt. “Deze historische kalkovens die ergens in het land waren afgebroken werden daar steen voor steen weer in stijl opgebouwd. Als je vanuit Flevoland de dijk over gaat zie je ze nog steeds staan aan het water.” Vanaf dat moment bekwaamde Kijk in de Vegte zich steeds meer in restauratiewerk.

Gerrard kreeg de liefde voor historisch erfgoed direct mee van zijn vader toen hij aan de slag ging voor het bedrijf. Zo raakte Gerrard bijvoorbeeld betrokken bij onderhoud en restauratie van beeldbepalende Hasselter iconen als de toren van de Grote Kerk, de Kalkovens en de rooms-katholieke kerk. Ondertussen gaat ook de nieuwbouw gewoon door, want ook in Om de Weede staan (vrijstaande) woningen gebouwd door Kijk in de Vegte. Ondanks de verschillen tussen oud en nieuw is steeds de visie hetzelfde: korte lijnen en altijd klantgericht, van overheid tot particulier.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour