19 april 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Zwartewaterland goed voorzien van AED’s

Geplaatst op: 17 oktober 2022

In bijna alle wijken en buurten in de gemeente Zwartewaterland is een AED (Automatische Externe Defibrillator) beschikbaar. Dit blijkt uit een plaatselijk onderzoek van de EHBO-verenigingen en uit de gegevens van Hartslagnu.nl. “Inwoners die in hun gebied nog een AED missen, kunnen zelf het initiatief nemen. De gemeente kan daarbij ondersteunen”, zegt wethouder Jan van der Poel een dag na de Dag van de Reanimatie.

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Daarna neemt bij elke minuut uitstel de overlevingskans van het slachtoffer met 10 procent af. Het is dan ook van levensbelang om een reanimatie zo snel mogelijk te starten. Hartslagnu.nl kan hierbij helpen. Dit is een landelijk systeem van AED’s en van burgerhulpverleners. Hiermee is de overlevingskans na een hartstilstand flink gestegen.

Veel buurtinitiatieven

De afgelopen periode hebben veel buurten zelf een AED aangeschaft, dikwijls gevolgd door een reanimatietraining. Onlangs nog schaften inwoners van Tagwest in Genemuiden een AED aan. Dit zijn bewoners van de Dijkkamer, Schuurberg en van een aantal woningen aan de Tagweg. “Een uitstekend initiatief”, zo complimenteerde de wethouder de initiatiefnemers.”

Hoeveel AED’s er precies in onze gemeente zijn is niet helemaal duidelijk. “Tientallen in ieder geval”, legt wethouder Jan van der Poel uit. “Een volledig beeld hebben we niet, want niet alle AED’s zijn aangemeld bij Hartslagnu.nl. Ook het aantal burgerhulpverleners is niet bekend. Zeker is dat enkele honderden inwoners een training hebben gehad en zelf ben ik ook oproepbaar. Na aanmelding bij Hartslagnu.nl kunnen burgerhulpverleners dus een oproep voor een reanimatie krijgen. Ook de gemeentelijke organisatie is actief. 41 medewerkers hebben een training gevolgd.”

Aanmelden en buiten hangen

Er zijn gemeentelijke AED’s, maar ook buurten, bedrijven en instellingen hebben AED’s. Tezamen zorgen deze er voor een goed netwerk in onze gemeente. “We zien geen rode vlekken”, aldus Van der Poel. Sommige AED’s hangen echter binnen. Deze zijn niet 24 uur toegankelijk. De gemeente ziet deze liever naar buiten verplaatst worden. “Dat doen we zelf ook. Zo hebben we de AED in de Anne van der Breggensporthal onlangs naar buiten verplaatst.” Verder zijn sommige AED’s niet aangemeld bij Hartslagnu.nl. “Dat zou eigenlijk wel moeten, want daarmee zijn deze apparaten beter toegankelijk”, gaat de wethouder verder. “Daarom zou ik zeggen: ”zie je een mogelijkheid om je AED aan te melden bij Hartslagnu.nl, doe dat dan. Voor buurten is dit een voorwaarde om in aanmerking te komen voor een gemeentelijke bijdrage voor een AED. Hiervan hebben 11 buurten gebruik gemaakt. En er zijn op dit moment twee aanvragen in behandeling.”

Positieve Gezondheid

De gemeente draagt actief bij om het reanimatienetwerk groter te maken en brengt de betrokken partijen bijeen om elkaar te faciliteren en ondersteunen. De gemeente draagt ook financieel bij aan reanimatietrainingen bij EHBO-verenigingen en aan het verbeteren van het AED-netwerk. Het doel hiervan is dat een AED binnen 6 minuten bij een slachtoffer aanwezig kan zijn en dat minimaal 1 % van de inwoners als burgerhulpverlener kan worden ingezet. “Dit past ook binnen ons beleid voor Positieve Gezondheid, waarbij we mensen in staat willen stellen om zelfredzaam te zijn.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour