20 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Volle zaal voor Hasselter aak Dageraad

Geplaatst op: 10 november 2022

Foto's Gerrit Slurink

De voormalige raadszaal van het Oude Stadhuis was dinsdag tot de laatste plaats bezet met oud-schippers en geïnteresseerde Hasselters. Vanuit de werkgroep Scheepvaart van de Historische Vereniging Hasselt gaven Ciel de Smet en Aart te Velde een presentatie over hun unieke eigendom: de Hasselter aak Dageraad.

De aanwezigen werden welkom geheten door Jan van de Stege, voorzitter van de Historische  vereniging, en door Jacob Visscher van de werkgroep Scheepvaart. Ciel de Smet vertelde aan de hand van historische foto’s over het ontstaan van het scheepstype Hasselter aak.

De zoektocht van Ciel en Aart om privé een historisch zeilschip te bemachtigen werd in 1996 beloond in Amsterdam met de vondst van een kleine Hasselter aak. Een schip met een mooie rompvorm dat bovendien voor een groot deel nog in oorspronkelijk staat verkeerde. De geschiedenis vanaf de bouw in 1905 in Zwartsluis, als zeilend vrachtschip tot 1951, de aankoop in 1997 door Ciel en Aart en de zorgvuldig en piëteitsvol uitgevoerde restauratie vormden een boeiend verhaal.

De reizen over de Wadden en naar de Oostzee, het drie keer winnen van de regionale mattenschippersrace kregen als recente geschiedenis aandacht. De binding met Hasselt als scheepstype zal altijd blijven; de fysieke binding wordt helaas na 25 jaar verbroken omdat het schip verkocht is en naar Utrecht verhuisd.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour