27 november 2022 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Nieuwe taalvrijwilligers gecertificeerd 

Geplaatst op: 23 november 2022

Het Taalhuis van de bibliotheken in Zwartewaterland en Staphorst beschikt sinds kort over acht nieuwe taalvrijwilligers.  

Het draait allemaal om taal

Wie moeite heeft met basisvaardigheden zoals de Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden kan terecht bij het Taalhuis van de Bibliotheek. Door de inzet van tientallen taalvrijwilligers kunnen taalvragers hun woordenschat uitbreiden, maar ook oefenen in spreken, lezen en schrijven.  

Deelnemers en taalvrijwilligers 

In Zwartewaterland heeft de taalhuisdocent 140 deelnemers kunnen koppelen aan 35 taalvrijwilligers. Het is duidelijk dat er steeds meer vraag is naar non-formele taalles, maar daar zijn ook steeds meer opgeleide taalvrijwilligers voor nodig. 

Belang van taal

Het is van groot belang dat iedereen redelijk kan communiceren in de Nederlandse taal. Ga je naar alfabetiseringsles of inburgeringsles, dan moet je de docent kunnen begrijpen. Zoek je werk dan wil je werkgever natuurlijk graag dat je goed kunt overleggen met je collega’s.  

Taalactiviteiten

Na een intake wordt een deelnemer van het Taalhuis gekoppeld aan een taalcoach, die 1 uur per week individueel taalles geeft. Dit gebeurt bij voorkeur in de bibliotheek. Zijn er te weinig taalvrijwilligers beschikbaar, dan kunnen altijd nog de taalmorgens worden bezocht. Is een deelnemer niet (meer) inburgeringsplichtig, maar wil deze zich graag verder ontwikkelen door fysiek taalles te krijgen, dan kan het Taalhuis doorverwijzen naar taalverhogingsles in de avonduren van een ROC in de eigen gemeente. 

Informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij taalhuisdocent Elly Potgieter, tel. 06-29232140, e.potgieter@bibliotheekzwartewaterland.nl 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour