27 november 2022 Gebruikers online: 11
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Uniek concert in de Ichthuskerk: ‘Van Bach, tot tango en Abba’

Geplaatst op: 23 november 2022

De accordeonspelers van Milonga

In de Ichthuskerk staat zaterdag muzikaal iets bijzonders te gebeuren. Daar treden muzikanten en zangers op die je normaal gesproken niet gauw met elkaar op één podium zou verwachten. Afgewisseld maar ook samen is er een bont programma samengesteld met orgeluitvoeringen van Luuk Schuurman, zang van Hasselts Mannenkoor en accordeonmuziek van het orkest Milonga.

Het initiatief ontstond eerder dit jaar toen Renald van der Werf in contact kwam met de orgelcommissie van Ichthuskerk. Van der Werf is muziekcoördinator van de SCAB en wilde graag een mooi concert organiseren met een rol voor het Holthuisorgel. Van der Werf: “Wij willen een breed publiek aanspreken. Na wat doorspreken kwam zo het idee om orgel met accordeons te combineren. Voor de vocalen werd het Hasselts Mannenkoor gevraagd. Het was eind september toen alles bij elkaar kwam.”

‘Niet m’n genre’

De grootste uitdaging was om het jonge orgeltalent Luuk Schuurman zover te krijgen om samen met accordeon te spelen. Van der Werf: “Accordeonorkest, dat is niet m’n genre, was zijn eerste reactie. Maar toen liet ik hem de muziek van Milonga horen. Luuk ontdekte wat deze accordeonspelers allemaal konden: klassiek, lichte luistermuziek en tango kwamen langs.” ‘Oké, dit lijkt me wel wat”, was toen zijn positieve reactie. Schuurman is overigens heel vertrouwd met het Holthuisorgel omdat hij eerder de vaste organist was van de kerkelijke gemeente van de Ichthuskerk.

Voor de accordeonspelers van Milonga is het pas de tweede keer dat zij in Hasselt spelen. Dat is bijzonder omdat de kartrekker Lammert Regterschot al tientallen jaren in onze Hanzestad woont. Regterschot: “Wij zijn vanaf 2005 ontwikkeld tot een semi-professioneel orkest met 12 muzikanten onder leiding van professioneel dirigent Hans van Schuppen. Wij zijn heel blij überhaupt weer te mogen spelen. Het is mede door de coronamaatregelen pas ons tweede concert in drie jaar tijd.”

Finale

Milonga-dirigent Hans van Schuppen schreef een bijzonder slotstuk voor het concert zaterdag. ‘Thank you for the music’ van Abba is door hem onder handen genomen voor een finale waarin zowel het mannenkoor, Milonga als het orgel zijn te horen. Van der Werf: “Zo gaan we in 1,5 uur, zonder pauze, van Bach naar tango om dus met de pop van Abba te eindigen.”

Renald van der Werf nodigt alle Hasselters uit die muzikaal verrast willen worden. Aanvang in de Ichtuskerk is om 16.00 uur. Eind is om 17.30. De entree is gratis, maar de organisatie waardeert een vrije gift.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour