19 april 2024 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselter jaaroverzicht: 2022 in vogelvlucht

Geplaatst op: 28 december 2022

2022 nadert het einde. De redactie ging daarom door het nieuwsarchief van afgelopen jaar voor een lokaal jaaroverzicht met opvallende gebeurtenissen.

We begonnen het jaar nog in een lockdown. De rek was er toen al aardig uit bij ondernemers. Ook de gemeente bewoog mee in de ongenoegens. Burgemeester Eddy Bilder meldde medio januari dan ook geen bonnen uit te schrijven aan winkeliers die ondanks de landelijke maatregelen toch open zouden gaan. De raad stuurde ook een brief naar Rutte waarin werd uitgelegd dat de lockdown niet meer was uit te leggen.
Natuurlijk zat ook de horeca in een moeilijke periode. Toch werd er druk geklust in ‘De Zon’ en meldde de nieuwe eigenaar Fred Lassche dat hij in maart op die locatie De Stadskamer zou openen.
Ook Dunja de Bruin kwam in februari naar buiten met haar volgende stap als ondernemer. Ze kwam met het nieuws dat haar Ad’Vundum ging transformeren in een 3-in-1-horecalocatie met café, brasserie én feestzaal.

De campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn in het vroege voorjaar op gang gekomen. BGZ presenteert haar lijst bomvol met Hasselters. In maart komt de SGP als grote winnaar uit de bus met zes zetels. Ook BGZ was winnaar met een extra zetel. Voor de samenstelling van de coalitie maakte de uitslag geen verschil: SGP, CU en PvdA hielden elkaar vast en maakten samen nieuwe plannen.
In de gemeenteraad komt de aanstaande ‘Fuite-fabriek’ aan de orde. In de samenleving is er onrust over een silo van 34 meter hoog die staat uitgetekend in de plannen. “Het is een zorgvuldig proces dat nog helemaal open ligt”, zegt wethouder Harrie Rietman dan nog. Meerdere bewoners zijn het daar niet mee eens, en stappen later in het jaar ook naar de rechter om een bouwstop te forceren, met succes. Op het bedrijventerrein start een groep Hasselters met de ombouw van een kantoor naar een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen: Hart van Hasselt.

In april komt er weer volop leven in de Hasselter brouwerij na alle lockdowns. In het Van Stolkspark is de eerste editie van ‘Music at the Park’ een succes en met Koningsdag beleeft de Koningsloop een geslaagde herstart. Commotie in De Velde tussen Zwartsluis en Hasselt. Een tiener raakte in mei gewond toen hij aan het ‘knutselen’ was in de schuur waarbij plots een enorme steekvlam ontstond. De 14-jarige liep daarbij stevige brandwonden op.

Einde van een tijdperk: huisarts Nico Tuinstra draagt na bijna 30 jaar zijn praktijk over en geeft een uitgebreid interview. Patiënten zijn Tuinstra al die tijd nooit te veel geworden: “Ik ken -oprecht- het woord ‘gezeur’ niet. Zijn opvolger Robert van Kleef opent begin juli zijn praktijk. In de toekomst verhuist hij met andere huisartsen naar het nieuwe gezondheidscentrum aan de Prinsenstraat.
De Stenendijk gaat op slot. De oude waterkering wordt verstevigd. Helaas voor gebruikers en omwonenden gaat de operatie veel langer duren dan eerder was gemeld.

Eindelijk weer Euifeest in augustus. In de bonte stoet praalwagens stal de ‘Fuite-silo’ de show en was er veel aandacht voor de stikstofcrisis.
In oktober bereikte ons een bijzonder bericht vanuit de Achterhoek. Een Hasselter pleegt een overval op een supermarkt in Winterswijk. Naast de misdaad vallen ook vooral de beelden op die rondgaan op de sociale media.  “Nog een prettige avond en excuses voor het ongemak”, is de opvallende boodschap van de overvaller richting de caissière die hem onder bedreiging het kassageld gaf. Kort daarna wordt de Hasselter opgepakt door de politie.

In november slaan ereleden van Olympia’28 de eerste paal van de nieuwbouw rondom de huidige ingang. De kantine van de voetbalvereniging wordt uitgebreid en onder meer voorzien van een nieuw magazijn en vernieuwde toiletten. Met een weekendje ijspret besluiten we dit jaar. De ijsbaan opende niet, maar sommigen waagden het op open water. Op de Dedemsvaart werd geschaatst en op ondiepe watergangen bij Zwartewatersklooster genoot jong en oud van de ijspret.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour