25 april 2024 Gebruikers online: 18
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

SCAB draait film ‘Lucky’ in bibliotheek

Geplaatst op: 16 januari 2023

De film ‘Lucky’ is op dinsdagavond 17 januari te zien in de bibliotheek. De voorstelling begint om 20.00 uur en een kaartje kost €7,50 (SCAB-vrienden €5,00).  

Het verhaal

Een weids landschap vol cactussen, een strakblauwe hemel, en een schildpad die op een slakkengang door het beeld beweegt: het zijn beelden die onlosmakelijk verbonden zijn met Harry Dean Stantons hoofdrol in de klassieker Paris, Texas (1984). Zijn titelrol in Lucky van John Carroll Lynch is in zekere zin een reprise van dat personage, hoewel de uiterst contemplatieve film eveneens losjes op Stantons eigen leven is gebaseerd, met de overpeinzingen van een hoogbejaarde atheïst in een onbeduidend Amerikaans woestijndorp.

De ketting rokende Lucky doet iedere ochtend, tussen twee sigaretten, wat yogaoefeningen. Hij heeft een rigide levensritme: bed uit, sigaret, yoga, aankleden, laarzen aan, hoed op, de deur uit. Lucky is altijd in beweging, net als Stanton in het echte leven, getuige de documentaire Harry Dean Stanton. Maar dan zakt Lucky in elkaar. “Je bent oud”, zegt de dokter. Maar Lucky is geen film over onze krampachtige omgang met ouderdom, maar een bitterzoet verhaal over de naderende dood: ‘de leegte’, zoals Stanton het zelf graag noemde.

De zanger/acteur, met zijn doorleefde stem en dito gezicht, oogt in de film als een man die ook in het echt zijn levenseinde heeft bevroed. Stanton stierf voor de première op 91-jarige leeftijd. 

 

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour