30 januari 2023 Gebruikers online: 32
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Meer subsidie voor isolatie en verduurzaming woningen

Geplaatst op: 24 januari 2023

Goed nieuws voor woningeigenaren die hun huis beter willen isoleren of verder verduurzamen: dat is vanaf nu nog betaalbaarder. Het Rijk verruimt namelijk de mogelijkheden van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Die subsidie ondersteunt woningeigenaren die duurzaam met hun huis aan de slag willen. Denk aan gevel- of spouwmuurisolatie, bodem- of vloerisolatie, dakisolatie, isolerend glas (inclusief kozijnen en deuren) of de aanschaf van een zonneboiler. Tot dusver moesten woningeigenaren minimaal twee maatregelen nemen om voor de subsidie in aanmerking te komen. Vanaf dit jaar is één maatregel al voldoende voor een aantrekkelijke subsidie. De overheid neemt dan 15 procent van de kosten voor haar rekening. Bij twee of meer maatregelen loopt dat percentage op naar 30 procent.

Woningbezitters die afgelopen jaar al aan de slag gingen, schieten er niet bij in. De regeling geldt namelijk voor alle maatregelen die na 1 april 2022 zijn genomen. Een tweede maatregel moet binnen 24 maanden na de eerste zijn uitgevoerd. Woningeigenaren krijgen daarvoor dan 30 procent subsidie en tegelijkertijd wordt de subsidie voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld.

Lees meer informatie over de exacte subsidiebedragen en de ISDE op de site van het Duurzaam Bouwloket Zwartewaterland (www.duurzaambouwloket/zwartewaterland). Subsidie aanvragen? Dat kan op de site van RVO https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren. Ook daar staat alle informatie over de maatregelen en de voorwaarden.

Ook de mogelijkheden voor een renteloze Energiebespaarlening zijn verruimd. Het maximale verzamelinkomen waarmee eigenaar-bewoners nog in aanmerking komen voor de lening is verhoogd naar € 48,625,=. De BTW op het installeren van zonnepanelen is per 1 januari 2023 afgeschaft. De BTW was 21% en kon worden teruggevraagd bij de belastingdienst. Dit is nu niet meer nodig. Het tarief van 0% geldt voor zonnepanelen op woningen of bijgebouwen bij een woning en voor materialen en aanpassingen in de meterkast.

Meer informatie over energie besparen of behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact op met het Duurzaam Bouwloket via contactformulier www.duurzaambouwloket.nl/contact. Duurzaam Bouwloket adviseert inwoners van de gemeente Zwartewaterland kosteloos en begeleidt als onafhankelijke expert de stappen naar een energiezuinige woning.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour