25 april 2024 Gebruikers online: 36
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Verhaal over Hasselter haakbussen in Oude Stadhuis

Geplaatst op: 24 februari 2023

De Historische Vereniging Hasselt organiseert op 13 maart 2023 aanvang 20.00 uur in het Oude Stadhuis een presentatie waarin Henk Poelarends je meeneemt in zijn verhaal over het oudste vuurgeschut in Nederland.

Voor 1860 hingen er twintig haakbussen in de Schepenzaal. Overal in het Hanzegebied werden ze gebruikt voor de verdediging van onze steden. Bussenmakers uit Zwolle, Kampen, Hasselt, Deventer en Vollenhove voorzagen hun plaatselijke schutterij van grote hoeveelheden haakbussen. Er was een levendige wapenindustrie en -handel. Maar na zoveel eeuwen vind je ze alleen in Hasselt terug. Nergens ter wereld is er zo’n unieke collectie haakbussen als in het Oude Stadhuis van Hasselt.

De verteller neemt je in zijn verhaal mee naar de late middeleeuwen. Oorlog tussen de Hanzesteden. De val van Hasselt. Aan de hand van veel fotomateriaal laat hij de ontwikkeling van de eerste vuurwapens zien. Hoe werden ze gemaakt? Hoe is de hand van de smid in zijn “kunstwerk” te zien? Hoe werden ze gebruikt? Waren ze wel zo effectief in het gebruik? Allemaal vragen die in het verhaal beantwoord worden.

In het rek in het Oude Stadhuis staan nu nog 14 haakbussen. De verteller neemt je mee in zijn speurtocht naar de zes verdwenen haakbussen. Waar zijn ze gebleven? Wat heeft generaal Hoefer er mee te maken? Zijn ze echt bij de Slag om Arnhem op het nippertje aan vernietiging ontsnapt? De speurtocht eindigt in een woonkamer in Wildervank waar een Hasselter haakbus een van de wanden opsiert. Welkom en laat je meenemen in dit verhaal over deze unieke haakbussen.

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour