16 april 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Bedevaart op de Heilige Stede

Geplaatst op: 30 mei 2023

Archieffoto: Gerrit Slurink

Traditiegetrouw wordt zondag 11 juni op de Heilige Stede in Hasselt de bedevaart van het Heilig Sacrament gehouden, met als thema ‘Ik ben het levende Brood’. Sinds een aantal jaren profileert Hasselt zich als bedevaartstad. Om te ervaren wat een bedevaart in houdt, wordt iedereen uitgenodigd deze viering bij te wonen.

Dit jaar is het thema waar deze dienst aan gewijd is, een uitspraak van de evangelist Mattheüs, bij de wonderbare broodvermenigvuldiging. Ook in deze tijd van toenemende armoede is het goed als wij zowel financieel als spiritueel delen, zodat ook de nooddruftige zich kunnen laven aan brood en gebed. Tijdens de viering zal hier verder op worden ingegaan.

Vanaf 1987 wordt op de H. Stede jaarlijks op de 2e zondag na Pinksteren weer een bedevaart gehouden. Een oude traditie die al 800 jaar geleden in de Middeleeuwen gehouden werd. Destijds kwam men van heinde en verre te voet, met de koets of per boot. Met deze bedevaart kon men een zogenaamde aflaat verdienen.

“Tegenwoordig komen naast de vele bedevaartgangers per auto, nog steeds kleine groepen op de fiets of lopend uit Zwolle en Kampen. Onder hen, mogen we ook vele medechristenen uit Hasselt verwelkomen. Het is verworden tot een oecumenisch feest met oude waarden en kenmerken van het rijke roomse leven”, schrijft de parochie.

Dit jaar wordt op 11 juni om 15.00 uur ́s middags een Heilige Mis opgedragen in de kapel in de tuin van de kerk van de H. Stephanus, waarbij onze plaatsgenoot pastoor Ton Huitink samen met leden van het pastorale team van de Thomas a Kempis parochie voor zal gaan.

De viering wordt muzikaal ondersteunt door ons eigen koor o.l.v. dirigente Hanny Becker, versterkt door leden van overige koren uit de parochie. Het plaatselijke seniorenorkest FAIR geeft, waar wenselijk muzikale ondersteuning aan het koor. Aansluitend aan de mis wordt het Allerheiligste in processie rondgedragen onder het zingen van oude processieliederen. Alle aanwezigen kunnen hieraan deelnemen.
Na de viering worden alle aanwezigen uitgenodigd voor een kopje koffie, thee of limonade.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour