30 september 2023 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

‘Dichter in de Tuin’: geslaagde combi voor Vrouwkje Tuinman

Geplaatst op: 8 juni 2023

Vrouwkje Tuinman was in 2021 ook al in Hasselt

Vrouwkje Tuinman is een van de zes dichters die komende zaterdag gedichten voordraagt in een van mooie achtertuinen van de Hasselter binnenstad. Tuinman kijkt er naar uit om terug te keren in de Hanzestad, waarmee ze inmiddels al een band mee heeft door eerdere projecten. Het publiek trekt zaterdag van tuin naar tuin en kan tegelijk van de voordrachten en het fraaie groen genieten. Tuinman: “Ik vind die combinatie echt heel leuk. Het zorgt denk ik voor een ontspannen situatie waarin mensen rustig kunnen genieten.”

Tuinman vindt het fijn om net als de andere vijf dichters een vaste stek te hebben zaterdag en zo de wandelende bezoekers te kunnen ontvangen. Wat ze precies gaat voordragen, weet ze vooraf nog niet: “Dat is afhankelijk van allerlei omstandigheden. Maar ik heb best veel over het buitenleven geschreven, dus ik heb genoeg materiaal dat aansluit bij de locatie.” En gezien haar reeds opgebouwde relatie met Hasselt, is de kans groot dat ze sowieso haar gedicht ‘Bedevaart’ gaat uitspreken (zie onderaan de tekst), wat een vaste plek heeft op de herbouwde Veerpoort aan de Kaai.

De dichteres heeft haar basis zaterdag in de tuin van Folkersma aan de Prinsengracht, tegenover het voormalige Mariaklooster. De nonnen die daar leefden brachten haar de inspiratie voor ‘Bedevaart’. “Toen ik voor het eerst in Hasselt kwam zat ik midden in het schrijfproces van een historische roman. Ik was heel druk met research en ben me zo ook in gaan lezen in de geschiedenis van Hasselt. Vooral dat Mariaklooster hield mij bezig met de sterke gemeenschap van vrouwen, die daar samen leefden.”

Gratis evenement

In dezelfde achtertuin waar Vrouwkje Tuinman dicht -aan de Prinsengracht 9-, wordt om 13.30 uur ook het festival afgetrapt. Wethouder Jan van der Poel doet -hoe kan het ook anders- door een gedicht voor te lezen. Alle huiseigenaren en andere dichters zijn daarbij aanwezig. Het evenement loopt tot 17.00 uur.

Naast Tuinman dragen ook Anna Enqvist, Rodaan al Galidi, Vincent Corjanus, Kira Wuck en Andy Fierens gedichten voor. Kijk voor het volledige programma op de site van de SCAB.

Het publiek trekt van tuin naar tuin en kan zo genieten van zowel de optredens als van de diverse tuinen.
De tuinen die meedoen zijn herkenbaar aan stapels met boeken en ook de rode lopers liggen al uit. De toegang tot de tuinen is gratis, maar een bijdrage in de kosten wordt erg op prijs gesteld, bakjes voor een vrije gift staan in de diverse tuinen.

Bedevaart – Vrouwkje Tuinman

Om de hoek begint het. Steeds één straat,

één dag verderop. Een andere plek, weg

van dit alledaagse leven. Ergens is iets beters,

iets met eeuwigheid. Het staat of valt

bij de voorbereiding. De juiste schoenen,

een exacte kaart, de vrouwen die in de stad

hun eigen dorp hebben gemaakt, daar bidden

voor ons welzijn. Een hotel met sterren, uitzicht

en bewijzen. De slak die acht keer om

zichzelf heen draait voor hij naar buiten kan,

en weer naar binnen. Mensen die tot ver

over de bergen ploegen en het laatste stukje

op hun knieën gaan. Ook wij moeten op reis

naar op zijn minst ons eigen wezen, een aflaat

die ons straks als we ter bestemming zijn

gaat helpen daar te blijven.

Onthulling gedicht Vrouwkje Tuinman bij de Veerpoort
Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour