7 oktober 2022 Gebruikers online: 14
Agenda
Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jubileumconcert Holthuisorgel Ichtuskerk

Evenement op: zaterdag 19 oktober 2019 -15:30 - 17:30

Event Navigation

Tien jaar geleden werd het Holthuisorgel in gebruik genomen in de Ichtuskerk. Op 19 oktober wordt dat gevierd met een feestelijk concert, dat om 16.00 uur begint in de kerk. Het concert wordt uitgevoerd door de bekende organist Gerwin van der Plaats met zijn ‘Urker Mannen Kwartet’ en sopraan Clara de Vries. Voor Gerwin is het ook een jubileum: hij luisterde dit jaar voor de 10de keer het Euifeest op.

Clara de Vries nam vervolgzanglessen bij Aafje Heynis nadat ze afgestuurd was aan het Zwolse conservatorium ARTEZ. Verder volgde ze cursussen aan het Mozarteum in Salzburg en aan het Internationaal Operacentrum te Amsterdam. Ze volgde masterclasses bij het Internationale Vocalisten Concours in Den Bosch.   Inmiddels heeft ze een breed en veelzijdig repertoire opgebouwd door medewerking aan o.a. ’Samson’ van Händel bij de Nederlandse Opera en de hedendaagse opera ‘Raaff’  bij het Holland Festival o.l.v. Pière Audi. Verder heeft ze meegewerkt aan radio en tv programma’s met koren in kerken en schouwburgen en tournees gemaakt door verscheidene Europese landen en Z O Azië. Ze geeft haar kennis graag door aan haar leerlingen en weet als geen ander het kwartet aan te vullen met haar prachtige stem.

Het Urker Mannen Kwartet bestaat uit Jan Loosman(1ste tenor), Johan Baarssen (2de tenor), Klaas Pasterkamp(bariton) en Bert van Slooten(bas). Het UMK Is opgericht in 2010 en begon met dirigent Elzinga. Daarna hebben ze Gerwin van der Plaats benaderd voor het dirigentschap wegens zijn enthousiasme, muzikaliteit en humor, wat hun uitvoering tot een feest heeft gemaakt. Hun optreden in Nunspeet in 2010 werd een groot succes en de basis was gelegd. Hun ervaring hebben ze opgedaan bij het mannen- en visserskoor van Urk en de zanglessen bij Marja van Zomeren in Kampen. Hun primaire doel is zingen tot Gods eer met gospelsongs,  andere geestelijke liederen en zeemansliederen.

Dirigent en organist Gerwin van der Plaats (1977) heeft bij zijn concerten de lijfspreuk ‘Soli Deo Gloria’ en hoopt met zijn muziek mensen in het hart te raken.

Op 9 jarige leeftijd begeleidde hij reeds kerkdiensten. Zijn talent werd verder ontwikkeld door Jaap Zwart en Herman van Vliet. Idolen van formaat waren Piet van Egmond en Klaas Jan Mulder. Hij  kreeg orgellessen van Harry Hamer en Geert Bierling. Op het Fontys conservatorium in Tilburg vervolgde hij zijn opleiding en kreeg hij Improvisatie lessen van Henco de Berg. Lessen koordirectie en piano volgde hij bij Loes Egberts. Hij is vaste organist van de PKN kerken in Nunspeet en IJsselmuiden en bespeelde het theaterorgel van de Meenthe in Steenwijk met groot enthousiasme. Bovendien zwaait hij het dirigeerstokje voor koren in Kampen en Dronten en werkt mee aan de maandelijkse zangdiensten in Stadskanaal en Assen en geeft orgelconcerten in binnen- en buitenland.   Onlangs heeft het gezelschap een boeiend concert in een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam gegeven.

De kerk is open vanaf 15.30 uur en vrij toegankelijk.

Het volgende concert is op 21 december met Capella Kampen o.l.v. Ab Weegenaar met medewerking van Sander van den Houten op orgel.