25 januari 2021 Gebruikers online: 17
Agenda
Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Open Kerkendag

Evenement op: zaterdag 15 september 2018 -08:00 - 17:00

Event Navigation

De gemeente Zwartewaterland houdt op zaterdag 15 september 2018 voor het eerst in haar geschiedenis een Open Kerkendag in Hasselt. ’s Morgens zijn er rondleidingen langs de verschillende kerken onder het thema ‘Kerk, Klooster en Kapel’. Ook is de expositie ‘500 jaar Reformatie/ 400 jaar Synode van Dordrecht’ te bezoeken in het ‘Oude Stadhuis’ aan de Markt 1. De toegang tot alle activiteiten is gratis.

Voor de rondleiding ‘Kerk, Klooster en Kapel’ is aanmelding per e-mail

info@hanzestadhasselt.nl gewenst. Onder deskundige gidsen gaan de aangemelde bezoekers in groepen van circa 20 personen de stad door. In de middag is er in de Grote of St. Stephanuskerk een symposium onder de titel Dordt in Hasselt, georganiseerd door de Vereniging Protestants Nederland.
Deelnemers aan zowel het morgen- als het middagprogramma kunnen zich via bovengenoemde e-mail ook opgeven voor een goed verzorgde lunch voor € 12,50 (contant betalen) in gebouw ‘De Regenboog’, Regenboogstraat 2 in Hasselt.
Eerste editie ‘Open Kerkendag’ in Hasselt
Als onderdeel van de Open-Kerkendag organiseert Protestants Nederland in de Grote of St. Stephanuskerk in Hasselt in de middag een symposium onder de titel ‘Dordt in Hasselt’ ter herdenking van de Nationale Synode van Dordrecht van 1618-1619. Het symposium begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur.
Na het welkomstwoord de van burgemeester van Zwartewaterland, ing. E.J. Bilder opent ds. J.M.J. Kieviet, voorzitter van de Vereniging Protestants Nederland, het symposium. Vervolgens komen aan het woord:
– Prof. dr. W. van Vlastuin, Wezep, over: Gomarus of Arminius: een debat van eeuwigheidsbelang.
– Dr. W. van Vlastuin is hoogleraar Theologie en Spiritualiteit van het gereformeerd protestantisme aan de VU en rector van het Hersteld Hervormd Seminarie.
– Prof. dr. H.J. Selderhuis, Hasselt, over: Van Hasselt naar Dordt en terug: een belevenis van blijvend belang. Dr. H.J. Selderhuis is hoogleraar Kerkgeschiedenis en Kerkrecht aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn en directeur van Refo500, het internationale kennisplatform over de Reformatie van 500 jaar geleden.
– Prof. dr. W. Verboom, Harderwijk, over: Van verkiezing tot volharding: een liefdeslied, met daaraan gekoppeld de presentatie van zijn boek “De Dordtse Leerregels. Een hertaling”. Dr. W. Verboom is emeritus docent en hoogleraar vanwege de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland voor de traditie van het Gereformeerd Protestantisme.
Tussen en na de inleidingen is er samenzang, met bovenstem van de tenoren van het mannenkoor Stereo uit Genemuiden en muzikale intermezzi, gespeeld door organist Harm Hoeve op het befaamde Rudolph Knolorgel. Het symposium wordt besloten met samenzang van een lied van Jacobus Revius (Liedboek 1973, lied 421).