24 februari 2020 Gebruikers online: 34
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Jacobsronde doet Hasselt weer aan

Geplaatst op: 10 mei 2019

Foto's Gerrit Slurink

Deelnemers aan het zogenoemde Jacobsrondje deden vrijdagavond het Oude Stadhuis aan. Dit is zo langzamerhand een traditie. Sinds 2015 doen de fietsers Hasselt aan.

Eind 2014 vatte het toenmalig coördinatieteam van het Pelgrimsinformatiecentrum in Sint Jacobiparochie het plan op om voor aspirant-fietspelgrims naar Santiago een fietsdriedaagse te organiseren. Naast aspirantfietsers werden ook ervaren fietspelgrims gezocht die hun ervaring konden overdragen aan de nieuwkomers. Het werd al snel het Jacobsrondje genoemd omdat ze van Sint Jacobiparochie, de startplaats van het Jabikspaad, via Uithuizen, de startplaats van het Jacobspad, naar Hasselt, de aankomstplaats van beide pelgrimroutes, reden. De derde dag reden weer terug naar Sint Jacobiparochie. Dat Hasselt de eindplaats is  van de pelgrimroutes uit Friesland en Groningen, heeft te maken met het gegeven dat Hasselt in de Middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord was.

De eerste fietstocht in 2015 werd een groot succes met 39 deelnemers uit het hele land, waarvan meer dan de helft aspirant-fietspelgrims waren. Ook in 2016 waren er rond de 40 deelnemers waarvan de helft deelnemers uit het voorgaande jaar. In 2018 is de tocht niet gehouden vanwege de organisatie van vier lange afstand fietsroutes naar Santiago aan het Wad. Dit was de naam voor Sint Jacobiparochie in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa. (In 2018 is in Hasselt wel een ontvangst geweest voor zowel een fiets- als een wandelgroep van Santiago aan het Wad).

De deelnemers van de driedaagse van dit jaar komen uit allerlei provincies: Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Drenthe, Groningen, Overijssel en Friesland. Er is zelfs een stel uit België bij. De overgrote meerderheid behoort tot de groep van 50-plussers. Een deel van de groep slaapt in tentjes op de campings in Hasselt en Uithuizen. De rest maakt gebruik van logeeradressen bij Vrienden op de Fiets. In Hasselt (bij Kontento) en Uithuizen zijn er gezamenlijke avondmaaltijd georganiseerd in samenwerking met de plaatselijke ondernemers.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.