26 april 2024 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselters en Sluzigers scheiden afval beter dan Genemuidenaren

Geplaatst op: 3 september 2019

Inwoners uit Hasselt en Zwartsluis scheiden hun afval beter dan inwoners van Genemuiden. Dat blijkt uit de zogenoemde grondstoffenmonitor van de gemeente en de ROVA. Zij starten een campagne om te blijven wijzen op het belang van goed scheiden.

Als er ander soort afval tussen gft en pmd belandt, zijn partijen niet geschikt voor hergebruik. Onder meer het plastic wordt dan verbrand, zo staat in het stuk. Voor de gemeente heeft dat twee financiƫle consequenties: aan de ene kant loopt Zwartewaterland inkomsten mis en aan de andere kant moet het betalen voor de verbranding van het afval. Dat wordt vervolgens 1 op 1 na doorberekend in de afvalstoffenheffing.

Overigens is die vergeleken met de rest van Nederland erg laag. Zwartewaterlanders betalen 140 aan vast tarief, waar dat elders gemiddeld 240 euro is (in het ROVA-gebied 175 euro). Dat komt omdat Zwartewaterlanders over het algemeen hun afval beter scheiden dan de gemiddelde Nederlander. Het afgelopen jaar zat er echter geen stijging meer in het juist gescheiden afval. Ook nam per inwoner de berg afval toe voor het eerst sinds jaren weer wat toe.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour