26 april 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Jurrien Visscher in actie voor AED omgeving Sportlaan

Geplaatst op: 29 februari 2020

Jurrien Visscher, vrijwilliger bij de lokale reddingsbrigade en woonachtig aan de Sportlaan start een actie om geld op te halen voor een AED in de buurt. Alle buurtbewoners in de Sportlaan, Karel Doormanstraat, Prinses Marijkestraat, Tijlswegje, Buiten de Enkpoort en de Kiliaen van Rensselaarlaan hebben een aanmeldformulier ontvangen waarop ze kunnen aangeven of ze een bijdrage willen doen. Ook is er bij de gemeente subsidie aangevraagd  om op deze manier de kosten voor de buurtbewoners behapbaar te houden.

Jurrien Visscher vertelt: “Wij hebben laatst van dichtbij een reanimatie meegemaakt in de buurt, gelukkig is dit allemaal goed afgelopen en dan besef je hoe belangrijk het is om een AED dicht in de buurt te hebben. Ik, en meerdere buren met mij hebben de juiste certificaten voor reanimatie en hebben zich aangemeld bij www.hartslagnu.nl. Wanneer 112 wordt gebeld stelt de meldkamer ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als dit het geval is worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Als vrijwilliger ontvang jij een bericht op je telefoon, per app of sms. Je wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare AED op te halen en dan ter plaatse te gaan.”

De eerste reacties van buurtbewoners zijn enthousiast: “Als je leven je kostbaar is, zeg je tegen een AED simpelweg geen nee!”

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Op dit moment is het streefbedrag van 2000 euro nog niet volledig behaald. Buurtbewoners die zich nog niet hebben aangegeven mee te willen doen kunnen dat alsnog doen en contact opnemen via email: jurrien.visscher@gmail.com

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour