29 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Fruitbomen terug langs Manegepad

Geplaatst op: 26 januari 2021

Foto Hoogstambrigade Zwartewaterland

Hasselt krijgt dit jaar een aanvulling op de fruitbomen. Maarten Slingerland werd verrast door Jeroen Tersmette van de Hoogstambrigade met de symbolische overhandiging van vijftien fruitbomen voor het Manegepad in Hasselt.

Wethouder Maarten Slingerland: “Ik ben blij verrast met het initiatief van de Hoogstambrigade. Met deze nieuwe aanplant behouden we een stukje, weliswaar jong, groen cultureel erfgoed voor Hasselt.” Afgelopen zaterdag hebben de leden van de Hoogstambrigade Zwartewaterland de fruitbomen aangeplant.

Sinds 2018 onderhoud de hoogstambrigade ongeveer 120 fruitbomen in Zwartewaterland waaronder de boomgaard aan het Manegepad. Eind jaren ’80 van de vorige eeuw zijn hier tientallen fruitbomen geplant. Tijdens het onderhoud van deze boomgaard viel op dat veel bomen er slecht bij stonden. In goed overleg met de gemeente is besloten om acht bomen die er erg slecht aan toe waren, weg te halen.

Oud-Nederlandse rassen
Aan het Manegepad zijn oude Nederlandse rassen zoals Dubbele Boerenwitte, een zoete pruim, en de Notarisappel teruggeplaatst. Soorten die je veel in deze omgeving zag op erven. Ook komen er nog verschillende soorten perenbomen. De Hoogstambrigade hoopt met de verschillende soorten appels voor iedereen een lekkere appel te hebben gevonden.

De inwoners van Hasselt moeten nog even geduld hebben want over vijf jaar kan pas het eerste fruit van de bomen worden geplukt. Tot die tijd kunnen de inwoners nog genieten van het vruchtgebruik van de oude bomen.

Wethouder Maarten Slingerland en de Hoogstambrigade Zwartewaterland roepen eigenaren van honden die hun hond uitlaten langs het Manegepad op om de hondenpoep op te ruimen. De gemeente plaats aan het begin van de boomgaard een afvalbak.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour