29 april 2024 Gebruikers online: 9
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Kijk in de Vegte start in mei met opbouw Veerpoort

Geplaatst op: 10 maart 2021

De Veerpoort zoals deze er uiteindelijk weer uit gaat zien

In mei start bouwbedrijf Kijk in de Vegte met de opbouw van de fundamenten van de Veerpoort. Dit doen zij in opdracht van de gemeente samen met leerlingen van de Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG). 

In juni vorig jaar was al bekend gemaakt dat de klus eind 2021 geklaard moest zijn. Bedoeling is dat de poort weer een historische aanblik krijgt dankzij stenen die gevonden zijn op het Diamantenbolwerk.

OVG biedt leerwerktrajecten aan in de omgeving. De leerlingen kunnen bij de bouw van de Veerpoort de benodigde werkervaring in. Kijk in de Vegte brengt de gewenste ervaring in. “Dit project biedt unieke mogelijkheden voor leerlingen om ervaring met metselwerk in niet alledaagse vormen op te doen: aansluitingen aan historisch metselwerk, overkragingen van rond naar veelhoekig en twee grote poortbogen”, aldus wethouder Harrie Rietman.

In de Middeleeuwen was Hasselt volledig omsloten door een verdedigingsmuur, later zelfs uitgebreid met een aantal bastions. Deze muur moest de burgers van de stad beschermen tegen de vijandige aanvallen. In de muur zaten drie hoofdpoorten: Veenepoort (Hoogstraat), Veerpoort (Veersteeg) en Enkpoort (Ridderstraat).Ter voorbereiding op de renovatiewerkzaamheden van de Kaai is in 2016 gegraven naar restanten van de Veerpoort en fundamenten van de stadsmuur. De blootgelegde fundamenten van twee ronde torens met daartussen een doorgang, dateren uit de veertiende eeuw. De Veerpoort is in 1828 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe poort. Voor de nieuwe poort, meer een groot inrijhek, zijn waarschijnlijk deels stenen van de afgebroken poort gebruikt.

In 2016 heeft een grote groep betrokkenen en geïnteresseerden zich gebogen over de vraag hoe de over . Op basis van de gesprekken is in 2017 een voorlopig ontwerp gemaakt. Wethouder Harrie Rietman: “Uitgangspunt voor het ontwerp was dat de poortfunctie behouden bleef. In een eerder ontwerp waren de torens niet afgewerkt en hadden ze een ruïnevorm. Omdat een ruïnevorm veel onderhoud vergt is in het definitieve ontwerp, in overleg met betrokken, gekozen om de poort plat af te ronden.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour