13 juni 2024 Gebruikers online: 30
Agenda
Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cursus Literatuur: Martinus Nijhoff

Evenement op: dinsdag 21 november 2023 -10:00 - 11:30

Event Navigation

Na een lange pauze gaan we dit seizoen 2023/2024 weer beginnen met een cursus literatuur door Jan Kristen (volgens zijn zeggen nu echt de laatste keer),

Dit seizoen een terugblik op “oude” meesters in de poëzie (Martinus Nijhof, Gerrit Achterberg, H.H ter Balkt, en Judith Herzberg) en 1 nieuweling (Iduna Paalman). Jan zal weer op zijn geheel eigen wijze de inleidingen verzorgen en daarna gaan we samen in discussie.

De eerste ochtend is op dinsdag 21 november van 10.00 tot 11.30 uur in de bibliotheek Hasselt.

Deze ochtend is het onderwerp de poëzie van Martinus Nijhoff (1894-1953). Nijhoff was een van de eerste moderne dichters van de twintigste eeuw. De bundels van Martinus Nijhoff hebben een verstrekkende invloed gehad op de Nederlandse poëzie, die hij op ingrijpende wijze vernieuwde. De invloed van de dichters van Tachtig hoorde daarmee tot het verleden. Nijhoff was als geen ander in staat om een gecompliceerde thematiek in eenvoudige taal te vatten. Nijhoffs poëzie is al vele malen geïnterpreteerd en onderwerp van studie geweest en met name de gedichten ‘Awater’ en ‘Het uur U’ brachten menige pen in beroering. Maar Nijhoff was niet alleen een belangrijke dichter, hij was ook een gezaghebbend criticus. Met zijn pleidooi voor poëzie waarin de vorm boven de persoonlijkheid van de dichter gesteld wordt, gaf hij de aanzet tot de Vorm-of-Vent-discussie die van bepalende invloed is geweest op de manier waarop in Nederland over poëzie gedacht wordt. Tot op de dag van vandaag zijn Nijhoffs bundels De wandelaar (1916), Vormen (1924) en Nieuwe gedichten (1934) een bron van inspiratie voor dichters en lezers. Zijn verzamelde gedichten zijn herhaaldelijk herdrukt.

De volgende cursusdagen en onderwerpen zijn:

dinsdag 19 december – Gerrit Achterberg
dinsdag 16 januari – H.H.ter Balkt
dinsdag 20 februari – Iduna Paalman
dinsdag 19 maart – Judith Herzberg
Opgeven via scab-hasselt@hotmail.com

21 november om 10:00 – 11:30 | €20,00 – 5 lessen / €5,00 – losse les