26 januari 2021 Gebruikers online: 20
Agenda
Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie ‘Hanzestad Hasselt en zijn scheepsbouw’

Evenement op: zaterdag 22 juli 2017 - zaterdag 30 september 2017

Event Navigation

Naast het boekwerk over de historie van de Hasselter scheepsbouw is er vanaf 21 juli ook expositie over dit thema. Deze expo komt evenals het boek uit de koker van de Historische Vereniging. De expositie is samengesteld door Eppo Schmidt.

Ontstaan uit de samenwerking tussen kooplieden en opgericht in 1267 viert het Hanze Verbond dit jaar zijn 750 jarig bestaan. De kogge, was tot de 15de eeuw het belangrijkste handelsschip. In de Hanzesteden heerste in deze eeuwen volop bedrijvigheid en de economie bloeide als nooit tevoren. De welvaart uitte zich in imposante nieuwe bouwwerken. Veel historische gebouwen uit die tijd zijn o.a. in de prachtige binnensteden van Hasselt, Zwolle en Kampen nog terug te vinden. Hasselt is altijd sterk verbonden geweest met de scheepvaart. Die verbondenheid met het water resulteerde in een grote aantal scheepswerven.

Over deze scheepswerven gaat deze tentoonstelling welke op zijn beurt weer voortkomt uit het verschijnen van het boek: de” Historie van de Scheepsbouw in Hasselt”. In het Oude Stadhuis zal Burgemeester Eddy Bilder op 21 juli 2017 de presentatie van het boek en de opening van de expositie verrichten.

De expositie toont naast heel veel afbeeldingen en filmpjes van scheepsbouw activiteiten in Hasselt, een prachtig zeer gedetailleerd 150 cm lang, vol getuigd model van de “Morgenster” een in 1914 gebouwde Hasselter Aak. Ook is een groot model van de draaibrug over het Zwartewater uit 1852 te zien.

De expositie in het Oude Stadhuis loopt van 22 juli tot eind september en is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.