7 oktober 2022 Gebruikers online: 11
Agenda
Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Molen- en gemalendag

Evenement op: 14 mei 2022 -10:00 - 16:00

Event Navigation

Korenmolen De Zwaluw viert zaterdag 14 mei weer Molendag. De deuren voor bezoekers zijn geopend van 10.00  tot 16.00 uur aan de Stenendijk. Niet alleen de molen is geopend zaterdag voor publiek, ook bij gemaal Streukelerzijl zijn bezoekers welkom. Sinds 2008 is al de Nationale Molen- en Gemalendag in mei. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het gemaal die het waterpeil regelt en zorgt voor voldoende water.

Op het molenplein staan als vanouds weer diverse kraampjes en in de molen kunnen kinderen onder begeleiding van Jan Haverkate zelf een boekje maken. De hele dag door worden er pannenkoeken gebakken; naast deze lekkernij kunnen de bezoekers ook genieten van ambachtelijk gerookte zalm en paling van Zalmrokerij Proefvis uit Zwartsluis. Zij staan met hun mobiele rookton op het molenplein en kunnen al uw vragen beantwoorden over het roken van zalm en paling.

Maar, waar het op Molendag natuurlijk vooral om gaat, zijn de rondleidingen die de molenaars geven. Na twee jaar vrijwel alleen de molen draaiende te hebben gehouden, verheugen de molenaars zich er weer op de bezoekers te mogen ontvangen en te vertellen over hun molen:  De Zwaluw. Dit jaar gaan ze zelfs nog een stapje verder:  de molenaars geven les in hun prachtige vak. Je leert de vang lichten, de wieken opzeilen, het luiwerk bedienen en heel belangrijk, hoe je de windkracht bepaalt.  Zonder wind geen vrolijk draaiende wieken maar met te veel wind bestaat de kans dat de wieken los raken, levensgevaarlijk dus. Niet voor niets duurt de opleiding voor molenaar twee jaar en moet je 150 draaiuren maken , vergelijkbaar met de vlieguren in de luchtvaart. Een mooie kans om op Molendag kennis te maken met het molenaars vak.