26 april 2024 Gebruikers online: 18
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Dichter in de klas: ‘vrij zijn is GTA 5 spelen’

Geplaatst op: 2 maart 2020

Dichter Maarten van Veen alias ‘De Reisgenoot’ maakte maandag een tour langs De Driemaster, PWAS en Het Anker. Leerlingen van verschillende klassen kregen van hem een workshop dichten met oog op de wedstrijd Dicht op Vrijheid. Deze wordt gehouden in heel Zwartewaterland door de bibliotheek en onder meer de SCAB.

Veel leerlingen, en ook die van groep 7 van Het Anker, komen niet heel vaak in aanraking met poëzie. Voor een aantal zal de workshop ook een introductie zijn geweest. Sinterklaas en poëziealbums zijn de directe associaties die de kinderen noemen als Van Veen vraagt waar aan gedacht wordt, als ze aan poëzie denken.

“Maar weten jullie ook dat een gedicht helemaal niet hoeft te rijmen”, zegt de Deventer Stadstroubadour om ze vervolgens mee te nemen in de dichtwereld die vele vormen kent. Van Veen haalt de cover van een Donald Duck erbij en vraagt de kinderen wat ze zien. Er wordt veel gereageerd en samen met de leerlingen maakt Van Veen een gedicht met hen over wat zij zien, voelen en ervaren bij de afbeelding van de stripfiguur.

‘Vrij’ schrijft de dichter op het digibord. Alle leerlingen mogen reageren: “Geen school, vakantie, GTA 5 spelen (red. computerspel).” Op het moment dat hij het veranderd in ‘Vrijheid’ komen veelal andere reacties: “Tweede Wereldoorlog, D-day, godsdienstvrijheid en ook vrij zijn om zelf te mogen kiezen welke filmpjes je wilt uploaden op YouTube.”

Van Veen sluit af met de kinderen uit te dagen om aan de hand van de viering van 75 jaar vrijheid dit jaar, een gedicht in te leveren voor de gedichtenwedstrijd. “Wat kunnen we winnen?”, is dan de logische vraag. In drie leeftijdscategorieën worden de gedichten verdeeld en de winnaars ontvangen waardebonnen. Voor 24 maart moeten de gedichten of liederen ingestuurd worden naar scab-hasselt@hotmail.com of ingeleverd worden bij de bibliotheek. Een maand later worden de winnaars bekend gemaakt.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour