23 september 2020 Gebruikers online: 30
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Van der Graaf wil het regiobelang verdedigen

Geplaatst op: 7 maart 2017

Als de actuele peilingen – die natuurlijk maar peilingen zijn – uitkomen dan is de kans groot dat Stieneke van der Graaf (32) volgende week een zetel krijgt in de Tweede Kamer. De geboren Sluziger staat op plek 6 van de kieslijst van de ChristenUnie en voert volop campagne. Dinsdagavond spreekt zij in de Sluuspoort tijdens een forumdiscussie. Een gesprek over haar roots en idealen.

“Als klein kind ging ik al mee op campagne, met vlaggetjes en petjes. Ik weet niet beter. Ik heb de politiek echt meegekregen vanuit huis”. Ze groeide op in een GPV-nest waar moeder Henriëtte en oom Roel Huls politiek actief waren. “Zelf maakte ik actief een keuze voor de politiek toen ik nog op de middelbare school zat. Op mijn vijftiende zat ik bij een van de oprichtingsvergaderingen van de ChristenUnie.” Ze zegt altijd thuis gevoeld hebben binnen die partij en werd met overtuiging ook lid van de CU. “Ik heb thuis meegekregen dat ieder mens verantwoordelijkheid draagt en actief moet zijn in de samenleving. Politiek is voor mij een middel omdat te doen.” Ze noemt het sterke sociale karakter; omzien naar elkaar en het hebben van oog voor de schepping; hoe om te gaan met water, energie en duurzaamheid doorslaggevend om CU-lid te worden

Als studente kwam Van der Graaf terecht in Groningen waar zij in 2007, als jongste lid, werd gekozen in de Provinciale Staten. Na 10 jaar op provinciaal niveau hoopt zij in de Tweede Kamer door te gaan met haar missie. “Ik ben jurist en mijn belangrijkste drijfveer is om recht te doen waar onrecht plaatsvindt.” Met haar wortels in Zwartsluis en standplaats Groningen wil zij in Den Haag heel graag voor de belangen van de Noord – en Oost-Nederland gaan. “Ik voel me dé stem van de regio van onze kandidatenlijst.” Zo wil ze het woord voeren over het energievraagstuk en de nadelige gevolgen van de gaswinning in Groningen. Wat betreft Zwartsluis en omgeving wil ze zich hard blijven maken voor de bereikbaarheid van het gebied en de lokale economie. “Ik ben bijvoorbeeld heel blij dat de sluis in het Meppelerdiep is omgebouwd tot schutsluis. Een heel belangrijke impuls voor het gebied.”

Verder zegt de politica dat ze zich het lot aantrekt van de rietsnijders in de regio. “Ik ben niet op de hoogte van de laatste stand van zaken, maar ik vind het belangrijk dat het rietsnijdersvak blijft bestaan met behulp van subsidies.”

Wat de lokale zorg betreft wil ze zich inzetten dat verzorgingstehuizen in kleinere kernen blijven bestaan. Dat plekken als De Schans kunnen blijven bestaan, met zorg voor ouderen dichtbij huis, vindt zij van grote waarde.

Vorige week was Van der Graaf ook al in Zwartsluis voor een werkbezoek. Ze bezocht Zorgboerderij Lenteheuvel en agrarisch bedrijf in De Velde. Daarnaast bezocht ze het Agnieten College. “Ik was onder de indruk van de grootte van de school en de aantrekkingskracht die het heeft voor een breed gebied. ”

Naast de campagne bezoekt het Groningse Statenlid Zwartsluis vooral voor familiebezoek. Haar verdere politieke en sociale leven heeft zich naar het noorden verplaatst afgelopen jaren. “Maar als er geschaatst kan worden op natuurijs dan ga ik altijd nog het liefst naar De Wieden.”

Om 20.00 uur start de forumdisscussie in de Sluuspoort met de thema’s: Landbouw, Waardig ouder worden en Bijzonder onderwijs.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore