20 mei 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Gemoedelijkheid is de kracht van Hassailt

Geplaatst op: 14 juni 2017

Veel Hasselters tellen inmiddels af naar het eind van juli. Kees van der Klocht doet dat al jaren. De voorzitter van Stichting Hassailt is met zijn bestuur al lang bezig met de voorbereiding voor de vijfde editie van het meerdaagse evenement. Met Kees maken we een wandeling vanaf de Kaai langs het toneel van Hassailt en nemen de laatste ontwikkelingen door.

Kees van der Klocht staat voor De Werkplaats en kijkt naar de werkzaamheden aan de Kaai. “Voor 1 juli moet het af zijn hè.” Dan werpt hij een blik op de molen en ziet hoe de wieken in ere worden hersteld. Ook dat grote project is een zichtbaar teken hoe instanties en inwoners zich inspannen om alles klaar te maken voor Hassailt van start gaat. Kees, die al vanaf het begin in 1992 bij het evenement is betrokken, is vol lof over zijn stadgenoten en speciaal over bewoners die de schepen voor de deur krijgen te liggen. “Elektriciteit, even kunnen douchen, noem maar op, de schippers kunnen weer rekenen op alle hulp hier. In 2007 kwam een delegatie van Sail Den Helder kijken. Hen viel dat ook op, dat schippers hier gewoon bij de mensen naar binnen konden. Ze snapten gewoon niet hoe gemakkelijk dat allemaal ging. In Den Helder zagen ze dat niet gebeuren. Die gemoedelijkheid, dat is de kracht van Hasselt.”

We staan even stil bij De Dageraad, de Hasselter Aak die al jaren aangemeerd ligt aan de Julianakade en uiteraard ook tijdens Hassailt een belangrijke plek inneemt. Naburige schepen die niet aansluiten bij het historische plaatje zullen tijdens Hassailt moeten verkassen. Dat gaat meestal gewoon goed. “Afgelopen edities moesten we soms wat roeibootjes wegslepen waarvan we de eigenaar niet wisten te achterhalen.” Vanaf de Sluisbrug bij het Eiland kijkt hij richting het Zwarte Water en schetst het beeld van de opening op donderdag 27 juli . “Naast de burgemeester is hopelijk ook de Commissaris van de Koning Ank Bijleveld daarbij. Zij heeft dan vakantie heb ik begrepen.” Voor het eerste keer opent Hassailt met een zogeheten ‘Sail-in’. Kwamen de schepen eerder op een eigen gekozen moment naar Hasselt, nu doen de meeste schepen dat georkestreerd. “De dagen voorafgaand aan Hassailt leggen de schepen aan in Hattem, Zwolle, Genemuiden en Zwartsluis. Met de Sail-in komen de schepen dan vanaf beide kanten naar Hassselt gevaren. En wat ik ook mooi vind, is dat dit muzikaal wordt begeleid door het Seniorenorkest van Hasselts Fanfare en Irene (Fair red.).” Symbolisch voor de eendracht van Hasselt vindt Kees.

Hassailt blijft relatief kleinschalig. Groei in het aantal schepen komt er niet of nauwelijks. “We gaan weer voor circa 180 schepen. Wel komt er dit jaar voor het eerst een baggermolen, gezien onze historie met baggerbedrijf Prins van Wijngaarden. Over het Zwarte Water vaart een stoomsleper rond als rondvaartboot, met een stoomfluit die een paar keer per dag klinkt.” Wat bezoekers betreft verwachten we wel weer rond 70.000, misschien iets meer. Maar het weer is natuurlijk heel bepalend voor hoeveel mensen er naar Hasselt komen.” Het zou trouwens zomaar kunnen dat Hassailt deze editie ook wat Chinese toeristen over de vloer krijgt. Kees vernam dat van deze mogelijkheid via een touroperator die ook Aziaten naar Giethoorn vervoert. “Moeten we straks onze boekjes in het Chinees vertalen”, grapt hij. Maar dat gebeurt natuurlijke niet. Hassailt zet toch vooral in op zijn knusse uitstraling en relatief kleinschalige opzet.

Van der Klocht is heel blij met het aangezicht van de grachten met het herstelde voegwerk en de gerestaureerde sluisdeuren. We lopen de Herengracht over als de Hassailt-voorzitter vertelt over zijn relatie met de gemeente. Hij toont zich soms kritisch als het om planning gaat, zoals nu met het bruggetje bij de kalkovens dat nog moet worden teruggeplaatst. Tegelijk is hij tevreden over de samenwerking en ook het goede lijntje dat hij onderhoudt met de burgemeester.

Het beeld van de grachten straks vol met schepen vindt Kees toch wel het mooiste plaatje dat hij op zijn netvlies kan brengen. “De grachten zijn het kloppend hart van Hassailt. Met op zaterdag dan de markt van drie kilometer vanuit de Hoogstraat, Nieuwstraat, Prinsengracht tot aan de Killian van Renselaerlaan met ongeveer 190 kramen.”

Teruglopend vanaf de Keppelbrug vertelt Kees over alle verschillende minder prettige scenario’s waar de organisatie rekening mee moet houden. “Je moet aan van alles denken: met hoog water moeten de sluizen dicht. Of wat als er juist droogte is? Zelfs in geval van terroristische dreiging ligt er een plan klaar om met grote strobalen aanvoerwegen deels te blokkeren.” Maar vanuit de vijfentwintigjarige historie van Hassailt vertrouwt de organisatie bovenal op een prettig verloop. “Ik kijk uit naar zondagmiddag 30 juli als alle schepen zijn vertrokken. Het moment dat we elkaar als bestuur en vrijwilligers aan kunnen kijken en zeggen dat alles weer goed is verlopen en dat Hassailt weer geslaagd is.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour