3 mei 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Nieuwe brugwachters klaargestoomd

Geplaatst op: 10 juli 2017

Het groeiende brugwachtersgilde was maandagmiddag grotendeels bijeen voor een instructiemoment bij de Keppelbrug. Inmiddels bestaat het gilde al uit elf personen die opgeroepen kunnen worden als de bruggen over de gracht omhoog moeten. Hierdoor kunnen watertoeristen gemakkelijker het binnenwater van Hasselt bereiken. 

De fluorescende hesjes worden uit de tassen gehaald en aangetrokken. De vrijwillige brugwachters onder leiding van Mannus van den Berg verzamelen zich rondom het kastje waarachter de schakelaars zijn verborgen voor de brug. Meerdere keren worden alle stappen genomen: slagbomen naar beneden; ontgrendelen; de brug ophalen en weer vergrendelen. Aan beide kanten van het water staat een brugwachter om ervoor te zorgen dat de veiligheid zoveel mogelijk gewaarborgd blijft. “Als er bijvoorbeeld kinderen onderdoor schieten, moet ik ze kunnen grijpen zodat ze niet in het water vallen”, vertelt brugwachter Jacob Visscher. Hij en zijn collega’s zitten in een app-groep met elkaar. Afwisselend zijn zij op te roepen door de havenmeester als er bootjes de gracht door willen.
Piet Folkersma is ook sinds kort vrijwilliger. “Ria Brandwagt heeft mij opgegeven zonder dat ik het wist. Maar goed, ik ga het gewoon doen. Ik woon aan de gracht en ben vaak thuis.”

Met Hassailt kan het brugwachtersgilde een mooie start maken als de grachten zullen volstromen met de oude bedrijfsvaartuigen.

 

 

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour