26 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Berry Galgenbeld begrijpt niks van verbod op abseilen

Geplaatst op: 19 juli 2017

“Stoom uit mijn oren”, schrijft oud-voorzitter Berry Galgenbeld van Oranjevereniging Hasselt. Dat de gemeente het abseilen van de toren verbiedt irriteert hem ‘op zijn zachtst nogal’. Dat abseilen onveilig zou zijn, vindt hij ‘onzin’. “Abseilen wordt wereldwijd door heel veel mensen op een zeer veilige manier beoefend. Twee jaar geleden hebben we het abseilen van de toren geïntroduceerd, als een van de speerpunten om weer meer leven te krijgen in de Hasselter binnenstad. Hiervoor hebben we een professioneel, gecertificeerd bedrijf in de arm genomen dat voldoet aan internationale wet- en regelgeving op het gebied van de klimsport.”

Het roept bij hem vragen op dat de gemeente het abseilen nu ‘ineens’ onveilig vindt. “Betekent dit besluit van het college dat het de afgelopen 2 jaar eigenlijk ook onveilig was? Had de gemeente de afgelopen 2 jaar dan wel een vergunning mogen afgeven?”, vraagt Galgenbeld zich af.

Dat de Oranjevereniging ‘begrip’ heeft voor het besluit van de gemeente, vindt Galgenbeld vreemd.  “Feitelijk wordt hier toegegeven dat het bestuur van de Oranjevereniging het abseilen ook onveilig vindt en dat kan ik me eigenlijk niet voorstellen.” Ook het argument dat abseilen risico op schade met zich mee brengt, gaat er bij de ex-voorzitter niet in. “Door het abseilen zou mogelijk schade kunnen ontstaan aan kwetsbaar natuursteen. Als dit inderdaad waar is, waarom kijken Monumentenwacht en de Oranjevereniging dan niet samen naar extra maatregelen om de kans op “mogelijke schade” nog verder te verkleinen? Ik schrijf hier met opzet “extra maatregelen” omdat in de afgelopen 2 jaar al voorzorgsmaatregelen zijn getroffen om mogelijke schade te voorkomen, zoals beschermingsmatten boven op de toren en speciaal zacht schoeisel dat elke abseiler verplicht moet gebruiken. Daar komt bij dat tijdens de evaluaties de zorgen over mogelijke schade ongegrond bleken te zijn.”

Galgenbeld haalt ook de oproep van het college tot ‘meer reuring’ aan. “Nu is er een succesvolle activiteit die bedraagt aan die zo gewenste reuring en dan wordt die zonder pardon geslachtofferd. Is er door het college ook nagedacht over welke gevolgen dit nog meer heeft? Door de aanpassingen op de Kaai kan de kermis daar niet meer terecht tijdens het Euifeest. De effecten daarvan hebben we vorig jaar tijdens het Euifeest al gezien: de binnenstad rondom de Markt was aanzienlijk minder druk op de laatste zaterdag dan de jaren daarvoor. Als nu ook het abseilen wordt verbannen, is de kans groot dat de binnenstad een nog triester beeld gaat geven. Met de nodige gevolgen voor de lokale horeca…”

“Als je alles op een rijtje zet dan kun je eigenlijk niet anders concluderen dan dat er andere redenen zijn voor het verbieden van het abseilen. De argumenten die het college aandraagt, lijken namelijk op zijn zachtst gezegd nogal twijfelachtig. Welke andere belangen/redenen spelen hier mee?”, besluit Galgenbeld zijn betoog.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour