26 april 2024 Gebruikers online: 51
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Boek over scheepvaart maakt geschiedenis Hasselt duidelijker

Geplaatst op: 21 juli 2017

Van der Haar overhandigt boek aan burgemeester Bilder.

Het boek ‘Historie van de Scheepvaart in Hasselt’ maakt ook de geschiedenis van de stad weer duidelijker. Dat zei burgemeester Bilder bij de presentatie van het boek van Willem van der Haar. “De eeuwen staren hier op ons, maar veel historie begrijp je niet. Boeken zoals deze vertellen de achtergronden. Belangrijk”, aldus Bilder.

In het boek staat veel informatie die leden van de Werkgroep Scheepvaart van de Historische Vereniging de afgelopen jaren verzamelden. Ze werkten toe naar een presentatie voor Hassailt. Dat Van der Haar uiteindelijk auteur is, is deels toeval. “Toen de vraag op tafel kwam wie het boek wilde schrijven, had iedereen een argument waarom hij dat niet zou kunnen. Ik was de enige die niets zei. In het land der blinden…”, aldus Van der Haar.

Hij ging volledig op in zijn taak, vertelde hij vrijdagmiddag bij het Oude Stadhuis. Daarom dankte hij zijn vrouw. “Wie accepteert het nou dat een man van ’s ochtends tien tot ’s avonds tien achter de computer zit en niets zegt? Jij dus”, aldus Van der Haar. Hij begon met een a4’tje per scheepswerf, maar eindigde met een stortvloed aan informatie over alle toeleveranciers. Het boek is bovendien gelardeerd met prachtige foto’s, waarvan een groot deel nog nooit eerder is gepubliceerd.

Het boek maakt duidelijk dat scheepvaart de rode draad is in de geschiedenis van Hanzestad Hasselt. De ligging aan het Zwarte Water en de nabijheid van de Zuiderzee destijds, is bepalend geweest voor de ontwikkeling van de plaats. In het begin van de 19de eeuw kwam daar ook nog eens de drukbevaren Dedemsvaart bij. Al die schepen en hun schippers kwamen door Hasselt waar de plaatselijke bevolking flink van profiteerde. Veel inwoners waren op één of andere manier afhankelijk van de scheepvaart of waren werkzaam in de scheepvaartindustrie.

Tegelijkertijd met de presentatie van het boek werd ook een expositie over de scheepvaart geopend in het Oude Stadhuis.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour