28 april 2024 Gebruikers online: 30
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Houtdorp is meer dan timmeren alleen

Geplaatst op: 31 augustus 2017

Houtdorp 2017 zit er weer op. Maar liefst 20 hutten werden de afgelopen dagen gebouwd door ruim 270 kinderen. “We hebben een hele goede, gezellige week gehad”, vindt Ancorien Zomer, betrokken bij de Vakantiebijbelweek. Anders dan de naam doet vermoeden, is het houtdorp niet alleen maar timmeren…

Het is zelfs meer dan dat. “Er zijn meisjes die hier niet durven komen, omdat ze denken dat ze moeten timmeren. Maar dat is niet zo, we hebben ook creatieve kunst. En daar hebben we ook mensen voor nodig want het is een belangrijk onderdeel”, zegt Cees Wursten. Bij creatieve kunst worden werkjes gemaakt om de hutten te versieren.

Gerelateerd aan het thema ‘(T)op Survival maakten de kinderen deze week pijl en boog, een kompas maar ook een parakoord. Voor elke hut zijn er twee werkjes per dag, althans: daarvoor worden de materialen geleverd. “Wat er overblijft mogen ze de volgende dag opmaken”, vertelt medewerker Janneke.

Nienke van 11 is zo’n meisje dat donderdagmiddag haar opwachting maakt bij de creatieve kunst. “Ik heb deze week geholpen met de hut ‘de spotters’. Die naam hebben we bedacht omdat we kijkers hebben om vogels te spotten.” De aankomende achtstegroeper is voor de vierde keer bij de Vakantiebijbelweek. “En ik vind het nog steeds leuk. Soms was er discussie, maar het is vooral heel gezellig. En we hebben leuke leiding. Ik wil later ook leiding worden.”

Om het leuk te houden is er elke dag een ‘aanmoedigingsprijs’. “Die gaat elke dag naar de groep waarvan we denken dat die wel een aanmoediging kan gebruiken”, zegt Wursten. Omdat het de laatste dag is en er niet zoveel meer aangemoedigd hoeft te worden, is de prijs voor vandaag omgedoopt tot complimentenprijs.

Groep 14 is een van de twee groepen die een prijs ontvangt. “Omdat ze rekening houden met de groepsleden”, complimenteert Zomer de groep. “Jullie hebben een teamlid met rolstoel en speciaal daarvoor een oprijplank gemaakt.” De andere groep, met het nummer 15, krijgt de prijs voor hun enorme creativiteit. Zij bouwden hun deze week flink gebruikte zaagblok om tot dak van de hut.

Vanavond (donderdag) is de prijsuitreiking. “Dan zijn er twee prijzen: een voor de meest creatieve en een voor de bouwtechnisch mooiste hut”, vertelt Zomer. “Ik zou het ontzettend moeilijk vinden om een keuze te maken. En ik wil ook geen kinderen teleurstellen natuurlijk. Ze hebben zo hun best gedaan.”

Dat deden ze zelfs in de regen. “De kinderen willen timmeren hè, er ging er niet één schuilen in de tent. Sommige groepsleiders zagen de regen als een zegen, na de hele warme dinsdag.” Zegen is ook een van de kernpunten van het houtdorp. Uiteindelijk is het bedoeld als evangelisatie, merkt Zomer op.

“We hebben daarom elke dag een knabbel en babbelmoment. Dan houden we een bijbelstudie op kinderniveau, waarin we een gedeelte behandelen dat te maken heeft met het thema (T)op Survival. Vandaag ging dat over Rachab. Zij bracht redding voor de verspieders door een touw uit haar raam te hangen. En dan trekken we de lijn door: Grijpen wij het touw ook vast?”

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Contour