7 mei 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Dialectavonden oude stadhuis in trek

Geplaatst op: 15 november 2017

Dialectavond 2017 Foto: Gerrit Slurink

Maandag- en dinsdagavond kon de dialectgroep van de Historische Vereniging zich verheugen op een grote opkomst. Beide avonden was de raadszaal van het oude stadhuis bomvol met liefhebbers van het “Asselter dialect”. Corry Overmars heette iedereen van harte welkom en gaf aan dat het deze avond over de “Euibàrgbrand in de Vilkoele die in de joarn dàrtig van de veurige eeuw pláse vond” zal gaan. Vooraf vertelde Drikus v.d. Kolk iets over die brand.

De opa van wethouder Knol had destijds wat gedichten over de brand in de krant geschreven. Hij werd dan ook bereid gevonden om een paar van die gedichten voor te dragen samen met dialectgroepleden Wijnand Uilen, Bertine Brinkman, Jan van Marle, Gerrie Eenkhoorn en Jan Haasjes. Ook werden er nog wat verhalen verteld door o.a. Henk Woelderink en Jan Grolleman. Vermakelijke verhalen en gedichten, allemaal in dialect, die veel waardering vonden en met een lach en applaus werden beloond.

Na de pauze was er nog een quiz, in elkaar gezet door Jan Grolleman, met details van huizen of andere zaken uit Hasselt die geraden moesten worden. In totaal werden er negenentwintig beelden vertoond en het bleek nog niet zo gemakkelijk om te raden waar de details bij hoorden al kwam men langs sommige dagelijks langs. Met wat verhalen over de geschiedenis van betreffend pand of onderwerp, door Jan van Marle, werd het totaa beeld waar het detail bij hoorde getoond. Op beide avonden had de winnaars achttien beelden goed geraden. Daarna sloot Corry Overmars deze zeer geslaagde avond met nog een verwijzing naar de kerkdienst in het dialect op zondagavond 26 november in de Baak in Hasselt. Voorganger is dan ds. Klaas v.d. Kamp uit Kampen. Ook de liederen worden in het dialect gezongen.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour