28 april 2024 Gebruikers online: 37
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Aantal woninginbraken fors gedaald

Geplaatst op: 17 november 2017

Verschillende wijken in Hasselt startten dit jaar met WhatsApp Buurtpreventie. Mogelijk houdt dat verband met het aantal woninginbraken, dat over de gehele gemeente drastisch is gedaald. Vorig jaar waren er 26 meldingen van woninginbraak, dit jaar tot nu toe 9. “Dat ziet er best wel heel erg goed uit”, constateert coördinerend wijkagent Ellen van der Hoek donderdag in de informatieavond van de gemeente en politie.

Het aantal meldingen van bedrijfscriminaliteit bleef nagenoeg gelijk met dit jaar dertien meldingen ten opzichte van veertien vorig jaar. Wel is er een significant verschil te zien tussen beveiligde en onbeveiligde industrieterreinen. “Waar cameratoezicht is, wordt nagenoeg niet ingebroken. Ze gaan zich verleggen naar industrieterreinen die niet beveiligd zijn”, aldus teamchef Johan Ekkel.

In Hasselt werd dit jaar een overlastgevende groep jongeren aangepakt. Zij waren vooral actief rondom de jeugdsoos. Het aantal overlastgevende jongeren wordt steeds minder, stelt Van der Hoek. “Iedereen is tegenwoordig digitaal.” De agente denkt dat jongeren daardoor minder op straat gaan hangen.

De politie geeft de komende jaren ook aandacht aan ‘ondermijning’. “Veel personen beseffen niet hoe ze criminaliteit kunnen signaleren”, volgens ambtenaar Martin Grouve. “Ondermijning kan in zo’n geval verschillende vormen aannemen. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘foute’ ondernemer die een sportclub sponsort. Of een hennepkwekerij die niet wordt gemeld, omdat het in de buurt sociaal geaccepteerd is.” De politie wil mensen ertoe aanzetten om dan toch aangifte of melding te doen. De anonimiteit wordt daarbij gewaarborgd, verzekert Grouve. “Het kan ook via Meld Misdaad Anoniem.”

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Contour