19 september 2020 Gebruikers online: 28
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

SCAB-filmavond met 20th Century Women

Geplaatst op: 19 december 2017

De SCAB Filmclub presenteert in de donkere decembermaand de komische- en dramatische film 20th Century Women. Dinsdag vangt om 20.00 uur de film aan in de bieb. Entree voor SCAB-leden is 5 euro en overige bezoekers betalen 7,50 euro incl. koffie en een hapje en een drankje. Na afloop van de film verkoopt SCAB dvd’s van eerder vertoonde films voor € 2,50 p/st.

 

‘Intens, droevig, ontwapenend en grappig tegelijk. 20th Century Women is een filmisch schot in de roos. Regisseur Mike Mills vangt de late jaren zeventig in een semi-biografische coming-of-age-vertelling. Temidden van punkmuziek, feministische literatuur, jeugdliefdes en een opspelende generatiekloof zoeken een moeder, een tienerzoon en twee vrijzinnige jongedames naar hun ware identiteit.

Die zoektocht vindt plaats in het Zuid-Californische stadje Santa Barbara. De 55-jarige Dorothea (Annette Bening) woont samen met haar tienerzoon Jamie (Lucas Jade Zumann) in een groot pand aan de rand van de suburbs. Dorothea oogt krachtig en vastberaden, maar worstelt tegelijk met haar opvoedingsidealen. Hulp komt er van Abbie (Greta Gerwig) en Julie (Elle Fanning), de twee jonge vrouwen die Jamies leven kleur geven.

Het scenario van 20th Century Women is haast perfect, het acteerwerk is van grote klasse. In het zonnige Californië vullen warme tinten het scherm, en worden conventionele muziekkeuzes vermeden. Verwacht hier geen zoete popdeuntjes; Jamies voorkeur gaat voor de alternatieve new wavemuziek van de Talking Heads. De fictieve levens van semi-fictieve personages krijgen in 20th Century Women op geweldige wijze vorm. Mills’ kunstzinnige passieproject is op alle fronten één van de meest genietbare films van het jaar.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore