29 april 2024 Gebruikers online: 16
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

De Terugblik (2)

Geplaatst op: 27 december 2017

Jan haalde al eerder een diploma

In De Terugblik kijken we terug op het eerste jaar Hasselt Actueel. Onze website ging in maart in de lucht en vormt een aanvulling op de Hasselter nieuwsvoorziening. Best gelezen artikel in het eerste jaar was het verhaal over Jan Kompanje. Ondanks dat hij geen kracht in zijn benen heeft behaalde hij toch zijn zwemdiploma. Hieronder het verhaal van Enrico Kolk nogmaals.

Jan Kompanje uit Hasselt werd zeven jaar geleden geboren met een open ruggetje. Kracht in zijn benen heeft hij niet, toch zwemt hij volgende week af voor zijn A-diploma. “We hadden niet gedacht dat hij zover zou komen”, zegt moeder Mirjam.

In november 2015 begint Jan bij zwemschool Nemo. Hij krijgt privéles, omdat zijn zwemlessen net iets anders verlopen dan anders. Zo krijgt hij gewichten om bij het duiken. “Dat is om goed diep te komen”, vertelt Mirjam. “En ook meteen zijn enige hulpmiddel.”

Jan kan op de bodem niet staan. “Hij kan zich alleen maar vastgrijpen aan de kant. Dus hij moet altijd wat doen. Watergewenning kon ook niet, hij moest zich in één keer in het water laten zakken.” Dat vond ze de eerste keer best griezelig, bekent ze. “Ik heb vaak gedacht ‘waar zijn we aan begonnen?’, maar als ik dan kijk waar we nu staan… Onze insteek was dat hij minimaal zijn hoofd boven water kon houden als hij daarin viel, maar nu gaat hij gewoon afzwemmen voor een volwaardig A-diploma.”

Hij is de eerste met een beperking die dat bij Nemo haalt. “Over de zwemschool zijn we erg te spreken. Voor hen was het natuurlijk ook zoeken. We hebben de fysiotherapeut er zelfs nog bij gehad.”

Als Jan zich in het water laat zakken en gaat zwemmen, op pure armkracht, rollen zijn benen erachteraan. “Je kunt dus geen beenslag van hem vragen”, merkt Mirjam op. “De zwemjuf vertelde vorige week dat ze het eens geprobeerd had om zonder benen te zwemmen. Nou, dat viel even tegen.” Jan zwemt af in het motel in Zwartsluis, waar ook zijn zwemlessen plaatsvonden. “We zijn daar erg gastvrij ontvangen”, vindt zijn moeder.

Jan zelf vindt het vooral ‘heel erg leuk en stoer’ dat hij mag afzwemmen. “Dan kan ik met mijn vriendjes naar het zwembad”, vertelt hij. “Ik heb er super veel zin in.”

Gepubliceerd door admin

5 reacties op “De Terugblik (2)”

  1. Wat goed van je Jan!! Groetjes de schuin overburen Harmjan, Annemiek en Nathan buitenhuis!

  2. Wauw Jan, wat heb jij spierballen zeg! Gefeliciteerd met je A-diploma, wat zal je trots zijn, samen met papa en mama!

Contour