19 september 2020 Gebruikers online: 22
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Oude foto’s verbinden Hasselters op het internet

Geplaatst op: 7 maart 2018

De redactie vlnr: Ilze van de Velde, Jaap Poetsma en Anneke Poetsma

Ruim vier jaar geleden verscheen de pagina ‘Hasselt in oude Foto’s’ op Facebook. Het is in die tijd uitgegroeid tot een van de meest populaire online-verzamelplaatsen voor Hasselters. Voor oprichters Anneke Poetsma, Jaap Poetsma en Ilze van de Velde is het nog steeds een hobby om iedereen nog lang te laten genieten van historische foto’s van Hasselt en Hasselters.
De pagina –met bijna 2400 leden op Facebook- kent sinds de oprichting vrijwel dagelijks activiteit met nieuwe bijdragen en de reacties die daaruit voortkomen. “Dat het deze grootte zou krijgen hadden we eigenlijk niet voorzien”, vertelt Jaap. “We dachten ook helemaal niet groot, we vonden en vinden het gewoon leuk om oude foto’s te bekijken en te delen.” Jaaps nicht Anneke gaf de eerste aanzet voor de pagina. “Eens even kijken in m’n aantekeningen, het was 27 november 2013 toen ik wat oude foto’s op mijn eigen facebookpagina plaatste”, vertelt ze. Daar reageerde neef Jaap op die aangaf de vergelijkbare behoefte te hebben. Met Jaaps vrouw Ilse erbij was de driekoppige redactie compleet en werd –met behulp van Sluziger Ivo Eenkhoorn- een facebookpagina opgericht.

“En toen kwam al gauw het ene na het andere lid binnen. En we hebben leden van midden in de 20 tot ergens in de 80 jaar”, vertelt Anneke. Zij was vooral in het begin heel druk met het categoriseren van alle foto’s die zijzelf en andere leden plaatsten. Dat is inmiddels een archief van duizenden foto’s geworden.

Jaap vangt weleens twijfels op bij mensen of ze nu wel zo’n onscherpe foto moeten plaatsen. “Maar dat vinden wij helemaal geen probleem. Wij stellen geen kwaliteitseisen, het maakt niet uit of het wel of niet zo’n mooie foto is”, betoogt Jaap waarvoor het vooral om de herkenbaarheid van het beeld gaat. Bovendien wil het nostalgische trio de fotosite zo laagdrempelig mogelijk houden.

Jaap geniet persoonlijk het meest van foto’s van het gewone dagelijkse leven. “Vooral van de jaren ’70 moeten er nog veel foto’s te vinden zijn”, vermoedt hij omdat het toen voor veel mensen mogelijk werd voordelig een cameraatje aan te schaffen.

Activiteit op de facebookpagina

Anneke zou nog graag wat meer oude foto’s van de ‘Achterbane’ (huidige Kastanjelaan) willen zien op de pagina. “Daar was vroeger een touwslagerij wat mooie plaatjes moet hebben opgeleverd.”

Ilze kan genieten van het contact dat er is tussen de leden. Vooral als er groepsfoto’s worden geplaatst uit het verenigingsleven, kunnen er onder de foto’s hele gesprekken ontstaan over wie wie is. “Dat geeft een heel leuke interactie.” De reacties komen ook geregeld van overzees gebied. Zo trof Ilze ooit een ver familielid uit Canada op de pagina.

Behalve redactie zijn Ilze, Jaap en Anneke ook de moderators van de pagina. Soms worden bijvoorbeeld politieke thema’s aangesneden en kan de discussie fel worden. “Als het echt onbetamelijk wordt, gaat het er af”, vertelt Jaap.

Dan is er nog het criterium ‘oude foto’s’. Dat is niet duidelijke bepaald. “Foto’s hoeven niet heel erg oud te zijn”, vindt Jaap. Waarop Ilze met een lach aanvult “dat ze natuurlijk niet van gisteren moeten zijn.” Alledrie verwachten ze nog wel tot in lengte van dagen door te gaan met de pagina. “Dit raak ik niet zat”, zegt Jaap waarmee Anneke en Ilze moeiteloos kunnen instemmen. “Wij doen die vanuit plezier, niet vanuit noodzaak.”

Jaap heeft nog wel een oproep aan iedereen die het leest: “Duik in je schoenendoos! En vergeet niet, het is al gauw goed genoeg.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

2 reacties op “Oude foto’s verbinden Hasselters op het internet”

  1. Bedankt Bas, prachtig verhaal! Wat leuk dat je dit gedaan hebt. Groet van Anneke, Ilze en Jaap.

  2. Facebookpagina is niet toegankelijk. Melding: ‘Deze inhoud is momenteel niet beschikbaar’.

Nightstore