3 mei 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Expo Heimwee-eilanden met tromslag geopend

Geplaatst op: 3 april 2018

Met enkele slagen op de gerestaureerde ‘Hasselter trom’ opende burgemeester Eddy Bilder dinsdagmiddag de kersverse expositie over de zogeheten ‘Heimwee-eilanden’. Deze liggen in de Noord-Molukken en dragen Nederlandse namen, waaronder Hasselt en Geelmuiden. De expositie laat kennismaken met een stukje koloniale geschiedenis en een aantal mannen die daar een prominente rol in vervulden.

Twee tamboers uit Hoogeveen gaven de expositie van de Historische Vereniging Hasselt (HVH) cachet met hun trommelwerk. Een van de trommels bleek -na toelichting- een gerestaureerde Hasselter trommel te zijn die na jaren in onbruik te zijn geweest weer mocht klinken. In een openingswoord van HVH-voorzitter Hanny Becker hintte zij op het weer in leven roepen van een Hasselter trommelslager voor het opluisteren van uiteenlopende gelegenheden.

Bestuurslid Eppo Schmidt gaf aan dat de HVH tot dusver twee exposities per jaar kan bekostigen, vooral uit de boekopbrengsten. “Maar hoe we dat in de toekomst gaan doen, moeten we nog even kijken”, zegt Schmidt met een schuin oog richting de burgemeester. Bilder pakte de handschoen op in zijn openingswoord en gaf aan dat de vereniging altijd in gesprek kan gaan met de gemeente voor hulp en samenwerking; “Maar ga eerst maar verder met boeken schrijven”, sprak de burgervader met een lach.

Na de openingshandelingen liepen Schmidt en Bilder als eerste de expositieruimte in waarna enkele tientallen bezoekers hen volgden. De expo ‘Heimwee-eilanden’ van de Historische Vereniging Hasselt is overgenomen van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden. Aanleiding van de expositie is het onderzoek door G.J. Westhoff uit Genemuiden. Hij deed de afgelopen drie jaren onderzoek naar eilandjes in de Noord-Molukken met onder andere de namen Groot Geelmuiden, Klein Geelmuiden, Hasselt, Hattem en IJsselmuiden. De expositie loopt tot halverwege juni.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour