22 september 2020 Gebruikers online: 41
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Toeristenseizoen Hasselt van start

Geplaatst op: 3 april 2018

“Sjonge, wat hebben we al een aanloop…”, zegt Wim Zwitser rond het middaguur tegen Anky Kosters. Zwitsers is voor een overleg in het Oude Stadhuis, waar Kosters vandaag dienst doet als gastvrouw voor de toeristen en bezoekers van Hasselt. Op dinsdag 3 april is TIP Hasselt namelijk voor het eerst weer geopend. En de eerste gasten laten niet lang op zich wachten.

“U had gelijk…”, zegt een bezoekster tegen Kosters. Op haar aanraden nam de vrouw toch even een beschrijving mee van de collectie in het stadhuis en dat papier is inderdaad van waarde geweest, bekent de vrouw. Helaas heeft ze geen cash bij zich voor een bijdrage in de fooienpot. “Daar probeer ik toch altijd op te wijzen, want verder is het hele gebouw gratis toegankelijk. Mensen vinden dat prachtig overigens. ‘Er is hier zoveel te zien en het kost niet’, hoor ik vaak.”

Hasselt valt sowieso bijna altijd in de smaak, zegt Kosters. “Vanochtend had ik nog een echtpaar uit BelgiĆ« over de vloer. Dat overnachtte in Giethoorn, maar wilde toch Hasselt even meepakken omdat ze niet ver van het Belgische Hasselt woonden. Ze waren onder de indruk. ‘De volgende keer logeren we hier…’, zeiden ze. Dat horen we natuurlijk graag.”

Belgen hebben de Kop van Overijssel de laatste jaren massaal ontdekt en ook de oosterburen trekken nog steeds in grote getalen de grens over. “Zeker vorig jaar hebben we heel veel Duitsers op bezoek gehad. Vaak komen die voor de historie van de Hanze. Die leeft echt in Duitsland. Gek genoeg weten nog steeds veel mensen niet dat Hasselt ook een Hanzestad was.”

Daar moet maar eens verandering inkomen, vindt ook Thea Paassen van Marketing Oost. Zij heeft de afspraak met Wim Zwitser en valt even binnen in het gesprek. “Er is onlangs een nieuwe gids over de Hanzesteden ontwikkeld, met daarin ook aandacht voor de specifieke kenmerken. Hasselt onderscheidt zich door het bedevaartsverleden. Ook wij merken dat daarvoor in Duitsland veel belangstelling is.”

TIP Hasselt heeft zestien vrijwilligers en zou dat aantal graag uitbreiden. Iedereen met enthousiasme voor de stad en toerisme is van harte welkom. TIP Hasselt is tussen 1 april en 1 oktober open tussen 10.00 en 16.00 uur.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore