4 mei 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Het mooiste plekje van Hasselt – Molen De Zwaluw (1)

Geplaatst op: 29 mei 2018

Hasselt Actueel start met een nieuwe rubriek: ‘Het mooiste plekje van Hasselt’. Geregeld laten wij Hasselters aan het woord over welke plek in Hasselt zij het mooist en/of waardevol vinden.

Aan Bertine Brinkman de eer om het spits af te bijten. Zij moest even goed nadenken op de vraag op welke plek we zouden afspreken. Meerdere plaatsen aan de grachten overwoog zij, maar uiteindelijk moest het toch de molen zijn. “Want hier is mijn grootvader geboren”, als zij wijst naar de woningen naast de molen.

“Als die wieken eraf zijn zoals als vorig jaar dan doet dat toch een beetje pijn”, vertelt Bertine als ze heeft plaatsgenomen op het picknickbankje voor het bouwwerk uit 1784. Veel Hasselters zullen de molen koesteren als een van de mooiste en waardevolle gebouwen in Hasselt. Maar voor weinigen zijn de familiewortels zo duidelijk met het bouwwerk vervlochten als voor Bertine Brinkman. Stamboom-onderzoek heeft uitgewezen dat haar overgrootouders al kort na de bouw, als molenaar hebben gewerkt.

Bovendien heeft Bertine een zogeheten letterdoek die de overgrootmoeder van haar vader, Johanna Geertruida Determan in 1869 maakte. Toen woonde zij met haar moeder, echtgenoot en gezin op de molen.

“Maar er is ook iets gebeurd daar, iets wat minder prettig was”, vertelt Bertine. Want die molenaarstraditie werd plots doorbroken. Feit is dat haar voorouders de molen moesten verlaten en elders in Hasselt hun bestaan moesten voortzetten. Bertine houdt er rekening mee dan een drankprobleem de boosdoener was. “Maar ja, zeker weten doe ik het niet, want daar werd in de familie niet over gesproken.” Ze hoopt via het Historisch Centrum Overijssel wellicht wat meer informatie te vinden over de tijd die haar familie doorbracht in De Zwaluw.

Vrolijker wordt Bertine als ze opkijkt naar de molen en ziet hoe mooi het gebouw is opgeknapt door de inzet van vrijwilligers . “Molen De Zwaluw hoort bij Hasselt. Het is zo leuk dat al die mensen zoveel voor de molen hebben gedaan.”

Wat is jouw mooiste plekje van Hasselt? Stuur je idee op naar redactie@hasseltactueel.nl en we nemen contact op.

De letterdoek met daarop de molen
Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour