26 april 2024 Gebruikers online: 27
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Historiael over Tachtigjarige Oorlog in Hasselt

Geplaatst op: 8 juli 2018

In de nieuwe uitgave van Hasselt Historiael veel aandacht voor Hasselt in 1582. Het is het jaar dat Hasselt een pion werd in de felle strijd tussen troepen van de katholieke Spaanse koning Filips de Tweede en de soldaten van Willem van Oranje. Uiteindelijk namen de Staatse troepen de Hanzestad in en legden onmiddellijk het katholieke geloof en de uitoefening daarvan aan banden. De godsdienstvrijheid en vreedzaamheid die Hasselt altijd had gepropageerd, was met harde hand verdreven.

In een ander artikel gaat het over Johannes Silvius, de eerste protestantse dominee die in 1582 in Hasselt werd benoemd. Een klein probleem: bij de benoeming was over het hoofd gezien dat het stedelijk bestuur, die de predikant zou moeten betalen, ook nog zijn goedkeuring had moeten geven. De Hasselter autoriteiten gingen op hun strepen staan. Gevolg was dat de dominee geen cent betaald kreeg en na vier jaar van zijn taken werd ontheven.

Van recenter datum is het indrukwekkende verhaal van Berendje Linde-Gunnink uit Zwartewatersklooster. Weduwe, boerin, moeder van zeven kinderen en heldhaftig in de strijd tegen de Duitse overheersing tussen 1940 en 1945. De boerderij van de familie Linde heeft vele Nederlandse verzetsstrijders en geallieerde piloten het leven gered.

Op de omslag van Hasselt Historiael staat de gerestaureerde stadstrommel van Hasselt. Hoe belangrijk die trommel ruim een eeuw geleden was, wordt uitvoerig uit de doeken gedaan in ‘Het verhaal achter een foto’. Als die trommel in 1897/8 niet de bevolking had gemobiliseerd, was de nieuwe sluis waarschijnlijk niet bij de ingang van de stadsgracht gebouwd maar buiten Hasselt, waardoor de stad de zo belangrijke sluisgelden zou mislopen. Dus: leve de stadstrommel!

Hasselt Historiael is verkrijgbaar bij Vivant (Hoogstraat 5, Hasselt) en via een lidmaatschap van de Historische Vereniging Hasselt (www.historischevereniginghasselt.nl)

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour