22 september 2020 Gebruikers online: 31
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Kokmeeuw tussen hemel en aarde

Geplaatst op: 16 december 2018

Tekst en foto's Gerrit Slurink

(door Gerrit Slurink) Als je op zondagmiddag buurman Herman met een trap richting de grachtkant ziet lopen, dan moet er wel iets aan de hand zijn. In eerste instantie denk je dat er iets mis is met de zaterdag net opgehangen verlichting voor “Hasselt bij Kaarslicht” op 21 december a.s.. Dit bleek niet het geval toen hij mijn hulp in riep.

Ik naar buiten waar een bizar verschijnsel te zien was. Een meeuw hing tussen twee bomen in, de vleugels gespreid en één poot zichtbaar. Nu had ik toevallig een paar dagen geleden een jongetje met een werphengel gezien die zijn visdraad ongelukkig in de boom zag belanden en dit er niet weer uitkreeg en dus kapotgetrokken had.

Het bleek dat die draad in twee bomen vast zat waar de meeuw zondagmiddag ingevlogen was en waarschijnlijk diverse keren in rondgedraaid is. Stijf hing de meeuw tussen de twee bomen. Ik de trap vasthouden en Herman hield de meeuw vast en knipte aan beide kanten de visdraad door. Daarna konden wij zien wat er aan de hand was. Eén poot zat compleet vast tussen de vleugels. Zo’n draad is tussen de vleugels haast onzichtbaar.

Onze vrouwen hebben een paar keer geprobeerd om de dierenambulance te bereiken maar kregen geen gehoor. Buurman Wilfred kwam er nog bij en met z’n drieën zijn we begonnen om de meeuw uit zijn hachelijke situatie te bevrijde onder inmiddels het toezicht van wat wandelaars en buurtbewoners. In de handen van Herman bleef de meeuw rustig, Wilfred spreidde de vleugels van de meeuw en ik getooid met een klein schaartje probeerde de gang van de draden te ontrafelen om die tenslotte door te knippen.

Na een klein half uur is ons tenslotte ook nog gelukt om de meeuw uit deze benarde positie te redden. Het visdraad zat dwars door de vleugels en wel vier keer rond één van de poten die eerst niet zichtbaar was. De meeuw heeft nog een tijd lang vanaf de gracht richting nr. 26 gekeken om waarschijnlijk de eerste ontdekker van zijn leed te bedanken alvorens zij of hij wegvloog. Wij hielden er in ieder geval een fijn gevoel aan over.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore